HEM

Sköna blå druvor

Det finns hundratals druvsorter att göra vin på. Ändå är endast ett tjugotal dominerande. Varför det har blivit så kan man bara spekulera i. Men det är klart, det gemensamma är att de ger ifrån sig bra, riktigt bra viner. Ofta från hela världen dessutom.

Ganska nyligen gick de franska druvorna från att vara just franska till att betraktas som internationella. Bakgrunden är att det tiotal av de vanligaste och bästa franska druvorna idag odlas runt om i hela världen där det tillverkas vin. Det är en normal utveckling samtidigt som Frankrike tappade lite i konkurrenskraft. Nu hade de inte längre de där unika druvorna, som bara fanns lokalt i Bordeaux eller Bourgogne. Eller Loire.

Frankrike är alla vinmakares referens

Samtidigt säger det en hel del om dels vilken fantastisk kvalitet druvor som dessa har, dels att Frankrike fortfarande är referensen för alla som sysslar med vin. Oavsett var vi befinner oss. En vinmakare i Australien har någonstans Bordeaux i bakhuvudet när denna producerar ett vin på cabernet sauvignon och en vinproducent i Chile som jobbar med syrah kan omöjligen vara helt neutral när det kommer till Norra Rhône och områdets fantastiska viner på syrah. Därmed inte sagt att de gör kopior, försöker lite desperat göra liknande viner. Den tiden är tack och lov förbi. Nu är det unika viner (för de mesta), oavsett var vi befinner oss. Men referensen finns där ändå och spökar.

Ursprung är ju annars ledordet i dagens vinindustri. Som konsument vill vi känna att vinet har en ursprungskaraktär och det blir tydligt när vi tittar lite på konsumtionsmönster. Det är gamla klassiska ursprung som därför hamnar i blickfång om vi sneglar mot den internationella marknaden, en trend vi ser även i Sverige.

Blue-grapes-686

Kanske är det heller inte så konstigt. Efter den stora vurmen för alkoholstinna viner från Nya Världen, vill vi ha lite lättare viner, viner med mer elegans än kraft. Att många distrikt och viner därför återupptäcks är med andra ord inget konstigt. Det är en naturlig utveckling. Frågan är bara när det vänder.

Blue-grapes-lambchops-686
Saumur Puy Notre Dame 2012 passar fint till vitlöksfrästa lammkotletter.

Fem bästa röda vinerna

Chateau Pierrail Superieur

Chateau Pierrail Superieur 2015

Vaniljsött i doft, lite choklad i närmast örtig stil och en bra mörkbärig karaktär i bra balans. Gräsigt i smak, stramt, kärvt, inslag av lingon och mer rödfruktiga toner, bra balans i ursprungsstil med torra tanniner och en elegant längd. Fungerar utmärkt till oxfilé, pommes och bea.
Art.nr: 76905 - Pris: 169 kr

Saumur Puy Notre Dame

Saumur Puy Notre Dame 2015

 Spännande vin med massor av elegans i doft, lite återhållen med bra rödfruktig karaktär, lingon, omogna blåbär. I smak närmast kvistigt i druvtypisk stil och med torra tanniner, elegant karaktär och en avslutande torr ton där choklad och lite fattoner dyker upp. Perfekt till vitlöksfrästa lammkotletter med slungad potatis.
Art.nr: 79676 - Pris: 145 kr

Tilenus Pagos de Posada

Tilenus Pagos de Posada 2013

Massiv fruktkaraktär, drar åt mörka bär, mullbär, dominerande stålig ton i doft samt med tydliga, komplexa mognadstoner. I smak mycket mineral karaktär, stål, friska toner, bra syra, markerade tanniner och en mörkbärig, intensiv ton i ett vin med massor av karaktär. Serveras till oxsvans med rödvinssky och grillad anklever.
Art.nr: 71870 - Pris: 199 kr

Scala Dei Cartoixa

Scala Dei Cartoixa 2016

 Stor, djup doft med massor av frukt, mörka bär, sötaktiga björnbär i mycket aromatisk stil. Smaken domineras av en parfymerad ton, vi hittar lakrits, både söt och salt, en örtig ton, aniskryddor, mineral i avslut och massor av blöt sten. Komplext så det förslår. Serveras till hamburgare på älgfärs som kryddas upp med citron och knaperstekt bacon.
Art.nr: 74684 - Pris: 370 kr

The Crossings Awatere Valley Pinot Noir

The Crossings Awatere Valley Pinot Noir 2016

 Lättsamt, jordgubbstint i doft med fin balans i enkel stil och med bra balans mellan frukt och syra. I smak jordgubbsmjukt, sötaktigt men med bra friskhet, liten kryddig ton och en avslutande rödbärig karaktär som drar åt hallon. Serveras till grillad kyckling eller varför inte en fisksoppa med saffran.
Art.nr: 71083 - Pris: 119 kr

Blue-grapes-fish-soup-686

Text & bedömning: Johan Franco Cereceda