HEM

Röda Bergens druvsaft

“Sittandes vid mitt skrivbord, med utsikt över Paarl Valley och reflekterande över det förflutna, märkte jag en otrolig solnedgång som avtecknades på bergen. Och från ett ögonblick av tidlös skönhet föddes Roodeberg (Röda Bergen). Den röda druvblend vi just slutfört hade äntligen hittat sitt namn och hem i hjärtat av Paarl.” Dr. Niehaus

Sydafrikanska Roodeberg behåller sitt legendariska arv och sina traditioner, medan man kontinuerligt utvecklas i linje med sina globala konsumenters moderna livsstil. Vi har valt att fokusera lite extra på Roodeberg Reserve, ett elegant och saftigt rödvin med en bestämd tanninstruktur, som balanserats med smaker av björnbär, röd frukt och tobaksblad. Doftmässigt kan man ana både röda bär och svarta vinbär samt mörk choklad och torkade kryddor, som kanel.

Företaget Roodeberg då, vad vet vi om det? Vi vet att grundaren Charles Niehaus, senare kallad Doctor Niehaus, föddes i januari 1906, i Tulbagh i Western Cape, Sydafrika. Hans intresse för vinodling härstammade från Professor Perold, pinotagedruvans fader. Dr. Niehaus åkte också på ett stort antal studieresor till Europa och sin doktorstitel fick han efter avslutade studier på Stellenboch University 1932. Dr. Niehaus var sin tids legend och en pionjär när det kom till Sydafrikas sherryindustri liksom KWV´s vintillverkningstraditioner.

Roodeberg-berget-686

Rött utan rangordning

1941 tog Doctor Niehaus över det växande urvalet av torra viner från den tidigare chefsvinmakaren Dr. Abraham Izak Perold. Ett urval som då bestod av två röda viner – ett fylligt och ett mindre fylligt – samt ett vitt vin. De röda vinerna var kända under namnen Roodeberg Number One och Roodeberg Number Two. Med tiden lät man ta bort siffrorna för att undvika spekulationer om det ena vinet skulle vara bättre än det andra, vilket inte var fallet.

Roodeberg lanserades officiellt 1949, skapad av druvor från 1946 års skörd. En tid som beskrivs som magisk, efter krigets slut och en framtid som såg ljus ut. Trots att Roodeberg inte var allmänt tillgänglig i Sydafrika förrän 2004, och innan dess var generellt svåråtkomlig, så har det ikoniska vinet varit en del av landets struktur i mer än 60 år.

1971 gick Dr. Niehaus i pension och efterlämnade ett outplånligt märke på den sydafrikanska vinindustrikartan. Idag hyllas hans arbete som en del av KWV-arvet och dessutom har man i hans ära producerat en röd blend i världsklass, som bär hans namn och gör övriga Roodeberg-viner sällskap på den internationella arenan. Dr. Charles Niehaus heter det vinet (35% shiraz, 35% cabernet sauvignon, 13% tannat, 13% petit verdot, 4% malbec).

VIP-rum med traditioner

I Dr. Niehaus anda har det fostrats många duktiga efterträdare. Anneke du Plessis är Roodeberg´s nuvarande vinmakare, och hon för stolt traditionen vidare. 2013 ville man hylla den traditionen och företagets rika arv och historik, så man valde att lansera 1ROODEBERG – ett members-only märkesrum i vinets hem i Paarl. VIP-rummet är tänkt att ge liv åt historien om varumärket genom en unik konvergens mellan gammalt och nytt. En imponerande ljuskrona är konstruerad av antika armaturer från det ursprungliga rummet, som var KWV-chefens reception, och historiska fotografier av KWV-personligheter och viktiga internationella aktörer täcker väggarna.

– 1ROODEBERG är en plats vars medlemmar kommer att kalla hem – oavsett om den kommer att rymma vänner på exklusiva provningar av Roodeberg´s produkter, endast tillgängliga på klubben, intima middagar i den privata matsalen eller bara en avslappnad kväll med vänner och några cigarrer, säger De Bruyn Steenkamp, Roodeberg´s Brand Director.

Klubben är begränsad till 500 gäster, var och en personligt inbjudna, och denna lilla grupp kommer att representera de människor som anser Roodeberg vara en del av deras personliga arv.

Roodeberg Reserve

För att knyta ihop säcken och återkomma till vinet vi inledde storyn om Roodeberg med, kan vi konstatera att man som en hyllning till Roodeberg har lanserat en modern klassiker i uppgraderad version – Roodeberg Reserve. Den är enligt utsago lite finare, lite bättre men fortfarande helt i linje med Roodebergs klassiska Bordeauxstil. Njut av detta vin på egen hand eller som ett komplement till en stek av nötkött, grillat rött kött eller kycklingrätter.

Roodeberg2-  class=

Fotnot:
År 1918, samma år som Nelson Mandela föddes, grundade sydafrikanska vinbönder KWV i syfte att stabilisera, stödja och strukturera en ung och hårt kämpande industri. Fram till början av 1990-talet, när världsmarknaden öppnades för sydafrikanskt vin, spelade KWV en central roll i regleringen av branschen. Sedan dess har KWV förvandlats till en kommersiell aktör som exporterar prisbelönta viner och konjak till hela världen, från sin huvudbyggnad i Paarl i Drakenstein, Sydafrika. (KWV = Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika Bpkt.)


Vinguiden
tipsar