HEM

Rätt kombo mat och vin blir häftig upplevelse

Somm i Göteborg har en tydlig vinprofil med fokus på vinet som måltidsdryck. Här serveras ett trettiotal viner på glas och att hitta den perfekta matchningen mellan mat och vin är en stark mission.

Restaurang Somm är, som namnet antyder, en krog där vinet står i centrum. Daniel Gremlin är ansvarig för vinlistan som innehåller omkring 500 olika artiklar, varav 150 ekoviner och ett femtiotal naturviner. I vinbaren serveras många av vinerna även på glas.

Hur tänker ni kring vin och mat?
– Vin är en måltidsdryck och för oss på Somm är matchningen av mat och vin central, säger Daniel Gremlin. En trevlig kombo räcker inte, matchningen ska verkligen höja både maten och vinet och ge gästen en aha-upplevelse. Vi testar alltid ett flertal olika viner till varje ny rätt, och ibland blir vi själva förvånade över hur bra det kan bli.

Har du någon riktigt bra matchning?
– Ja, vi har exempelvis en lite kryddig lammkorv och till den rätten har vi satt en tempranillo som verkligen höjer den. Här blir kombon faktiskt riktigt häftigt.

Några andra tips som ger mersmak?
– Det finns många intressanta druvor och områden, jag gillar mångfald. Ett exempel jag vill lyfta är en lite ovanlig druva, Jacquére, som ger fina höghöjdsviner från Savoien i Frankrike. Funkar väldigt bra till raclette.

Kanske någon spännande kötträtt plus vin?
– Vi har en rätt på pluma, alltså en detalj av gris, med gulbeta och ett ramslöksmör. Till den har vi satt en italiensk Barbera, inte så fruktig utan en lite mer åtstramad. Det är en frisk och riktigt härlig kombo.

Och något åt det söta hållet?
Mazarin med lakrits och citron är en supergod dessert. Till den serverar jag gärna en halvsöt Pinot Gris från Alsace, vi har en med endast 40 gram restsocker från producenten Pierre Frick, halvsött alltså.

TESTA VINSTILARNA
Vi tipsar om bra vin på Tempranillo som exempelvis matchar kryddiga korvar. Även vin från Savoien med utpräglad karaktär, men på en annan druva. Plus ett alternativ till dessertvinet. Vin från Pierre Frick kan ibland finnas i Systembolagets småpartier. Just Daniels viner hittar du på Restaurang Somm i Göteborg.


Vinguiden
tipsar