HEM

Perfekta grillviner och en orange favorit

Köksbaren i Umeå är en gastrobar. Internationella viner med fokus på ursprung och terroir kombineras med säsongens råvaror. Ansvarig för vinet är Hanna Eriksson, tävlingstjejen som kom på andra plats i Lilly Bollinger 2017 och som brinner för mat och dryck i kombination.

Vilken profil har Köksbarens vinlista?
– Tydligast efterfrågat är en bra bredd och att vinet ska passa riktigt bra till maten, säger Hanna Eriksson på Köksbaren. Intresset för mat och vin i kombination är stort och vi vill ge gästen den bästa möjliga matchningen efter smak och tycke.

Vad är mest populärt och varför?
– Tyngre viner är mest populära, både röda och vita, till maten som ofta grillas i vår Josperugn. Det ger en rökig smak som behöver matchas med lite tyngre viner. Jag gillar att servera våra kötträtter, vi jobbar med fantastiska råvaror.

Hur ser trenden ut i övrigt?
– För mig gäller mer kvalitetsodlade viner, alltså viner som är gjorda som ett hantverk, gärna från mindre producenter som jobbar i vingården med kärlek. Gästen vill veta mer om vinerna nu och komma bort från det massproducerade. Nya vinländer är också roligt, som Slovenien, Kroatien och Grekland.

Har du några riktiga klassiker i listan?
– Vinhusen Grattamacco och Domaine Leon Barral, favoriter som har följt mig. Leon Barral finns i Languedoc-Roussillon, de jobbar ekologiskt och biodynamiskt och gör väldigt animaliska viner, något jag personligen älskar. Grattamacco är vårt husvin. Även detta är ekologiskt och biodynamiskt, från Bolgheri i Toscana och stilen motsvarar en bordeauxblandning. Ett perfekt vin för en köttkrog som vår.

Vad ska den vinintresserade inte missa?
– Det är viktigt att prova nya viner. Orange vin är en ny favorit. Gröna druvor har fått jäsa tillsammans med druvskalet, vilket ger orange färg och viss garvsyra. Enligt mig fantastiska viner till mat och väldigt spännande att prova!

Kan du tipsa om en suberbra kombo mat och vin?
– Maten jag lagar hemma vill jag ska vara enkel, snabblagad och välsmakande. Då finns det inget bättre än en krämig pasta med smörstekta grönsaker och en flaska god Barbera från Italien. Enkelt och gott!

TESTA VINSTILARNA
Vi tipsar om vin från Bolgheri i Toscana, orange vin och spännande vin från Kroatien och Grekland. Plus en Barbera till pasta eller pizza. Även vin från Hannas favorithus Grattamacco och Domaine Leon Barral finns att beställa, exempelvis nr 99137 och nr 71791.


Vinguiden
tipsar

349.00 kr
315.00 kr
289.00 kr