HEM

Nytt vin från gamla stockar

Xavier Vignon är vinproducenten som verkar i Rhônedalen sedan 1995. Innan dess framställde han vin i flera andra franska regioner samt Australien, och är väl insatt i den senaste tekniken inom vintillverkning. Xavier är en tvättäkta terroirist och målsättningen med alla viner han gör är att återspegla regionens och druvornas karaktär på ett modernt sätt. Vilket han lyckas med, igen och igen.

För den som snubblade lite på ordet ovan så är en terroirist en person som tror på användningen av terroir, särskilt en vars produktion eller val av vin påverkas av detta begrepp. Terroir i sin tur är ursprungsorten där vinet kommer ifrån och som ger vinet dess karaktär. Varje vinregion har sin egen terroir.

Xavier Vignon, som behärskar grenachedruvan bättre än många andra, har länge haft en förkärlek för södra Rhonedalens gamla rankor – så kallade vieille vignes, då dessa på naturlig väg ger viner med bättre koncentration och större finess. Vinerna får också bättre struktur vilket innebär att de även utvecklas väl över tiden och får fin balans, koncentration och mineralitet. Gamla stockar är därför en av de viktigaste parametrarna Xavier tittar efter när han köper in druvmaterial och unga viner till sin egen verksamhet.

Grenache i buteljen

Côtes du Rhône tillhör vinvärldens mest kända ursprung. Vad dock färre personer är medvetna om är att just grenachedruvan dominerar i princip samtliga av dessa flaskor. Druvan, som från början är spansk, ger mörkt rödfruktiga viner med fin örtighet och en bra syra.

Trots att den egna etiketten introducerades på marknaden så sent som 1999 har Xavier Vignon på kort tid blivit en favoritproducent på vinbarer och restauranger över hela världen. Vinernas goda kvalitet och popularitet har lett till ett flertal fina utmärkelser i tidningar och bland kännare. För sju år sedan klev Xavier Châteauneuf-du-Pape in i Systembolagets fasta sortiment och tre år senare även Xavier Côtes du Rhône.

Vem är han då, Xavier Vignon? Enligt internationella vinkännare “en av de finaste vinproducenter du aldrig hört talas om”. Xavier håller en låg profil, men han är hjärnan bakom ett flertal uppmärksammade egendomar i Châteauneuf-du-Pape.

Medelålders vinrankor

Nu hittar du namnet Xavier på det kryddiga och mustiga rödvinet Xavier Grenache Vieilles Vignes 2015, som produceras uteslutande på vingårdar i södra Rhône och där vinrankorna är minst 50 år gamla. Vinet är matat med typiska grenache-toner av mörk frukt, björnbär, körsbär och har örtiga inslag av lavendel och lagerblad och en aning av lakrits i eftersmaken. Druvorna är 85 procent grenache och 15 procent syrah.

Xavier Grenache Vieilles Vignes 2015 passar ypperligt till en valfri köttbit – eller i princip vad som helst från grillen. Vi valde att servera vinet till en wrap från muurikkan. Den populära utomhusstekgrytan, som tros ha sitt ursprung i Finland. Den mångsidiga muurikkan är inte bara utmärkt att steka på, den kan med fördel även användas till att grädda pannkakor, omeletter och tunnbröd – ja och till och med för att laga långkok. Vi valde nötkött med grönsaker i lätt uppvärmda tortillabröd. Utsökt matchning med det röda vinet!

Xavier-muurika-686

Kebabwrap

750 g nötkött eller renskav
Mixade grönsaker, färska eller frysta
Salt och peppar
Kebabkrydda
Smör och olivolja

Kebabsås
3 msk majonnäs
4 1/2 dl gräddfil
1 1/2 tsk sambal oelek
4 1/2 msk chilisås
3/4 tsk kebabkrydda
1/2 st riven vitlöksklyfta

Till servering
Sallad
Tortillabröd

Xavier-grill-686

Xavier-wrap-686

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar