HEM

Nytt och vitt från Österrike

Vingården Weingut Leth ligger i Fels am Wagram i Österrike och har etablerat sig väl i Sverige, med tre vita viner i det fasta sortimentet på Systembolaget. Leth Duett, Leth Grüner Veltliner och Leth Familien Reserve har precis släppts i ny årgång (2015).

– Den allmänna vinstilen för årgång 2015 kan beskrivas med rika och friska komponenter, perfekt mogen frukt, något högre alkohol än normalt och en väl tilltalande syra. Vinet visar redan nu en god utvecklingspotential med rik frukt och hög fräsch friskhet, säger Franz Leth, tredje generationen vinodlare från den familjeägda vingården Weingut Leth.

Vinregionen Niederösterreich består av totalt åtta vindistrikt. Ett av dem är Wagram som sträcker sig längs floden Donau från staden Krems ner till strax utanför Wien. Här dominerar druvsorten grüner veltliner följt av rieslingdruvan. Det är här i de mjukt kulliga lössjordarna som grüner veltliner utvecklar sin ursprungstypiska kryddiga vitpepparkaraktär.

Små men naggande goda volymer
Storleksmässigt är Österrike ett litet vinland som lyckats med en framgångsrik vinindustri – mycket tack vare en stark egen identitet där den nämnda nationaldruvan är den stora spelaren.

Franz Leth kommer länge att minnas årgång 2015 för den riktigt goda kvaliteten på vindruvorna, trots att en kraftig hagelstorm i början av maj förstörde runt 3 500 hektar vingårdar längs med Donau och områdena Kremstal, Kamptal och Wagram.

– Det var länge sedan vinerna utstrålade en sådana inbjudande friskhet och fruktighet redan under jäsningen, säger Franz Leth.

Får österrikarna själva välja dricker de helst sitt eget vin. Endast en fjärdedel av vinet som tillverkas i landet går på export. Det är med andra ord inte med stora volymer som man blivit internationellt känd, utan snarare för att druvorna grüner veltliner och riesling anses ligga till grund för högklassiga vita viner.

2015 Leth Duett (art nr 4587), 79 kr
2015 Leth Grüner Veltliner (art nr 4200), 79 kr
2015 Leth Grüner Veltliner Familien Reserve (art nr 76570), 119 kr

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar