HEM

Nyheter på Systembolaget

Exklusivt i små partier
Den 18 mars släpps i kategorin ”små partier” några väl utvalda viner som det kan löna sig att investera i.
En del för omgående avnjutning, andra för att lägga undan till senare tillfällen.
Som vanligt återfinns dessa i varugrupperna rött, vitt, mousserande, whisky och öl

Här nedan några tips som jag själv tänker använda mig av:

Steiner Pfaffenberg Grüner Veltliner Tegernseerhof

Steiner Pfaffenberg Grüner Veltliner Tegernseerhof 2009

Efter mitt besök i Wien sommaren 2014 öppnades min dörr till Grüner Veltliner-världen upp på vid gavel. Jag tycker det är en fenomenal druva som alltid ger ifrån sig viner av tydlig ursprungskaraktär, fräschör och spännande smakupplevelser ihop med mat eller på egen hand.
Steiner Pfaffenberg från Wachau släpper ifrån sig en 2009:a i detta lilla partisläpp – och vi kan förvänta oss klassiska Grüner-karaktär – dvs vitpepprighet och riklig mineralitet men även nyanser av gula plommon och honung, citrustoner av apelsin och stänk av aprikos.
Här åker det in ett par flaskor i vinkylen – sommarens grillkvällar är räddade då det kommer till fisk- och kycklingrätter som ska upp på grillen.
Art.nr: 96071 - Pris: 169 kr

Wooing Tree Blondie

Wooing Tree Blondie 2015

Ett vitt vin gjort på blå druva…Pinot Noir – går det?
Jomenvisst, alldeles utmärkt – denna Wooing Tree Blondie 2015 från Central Otago Nya Zeeland kallas för Blanc de Noir och är ett vitt vin, med svagt rosa färg, så vissa skulle säkert kalla det för en rosé – men det gör inte producenten själv, så då låter även jag bli.
Jag har inte smakat av denna, men förhandsrapporten viskar om ett vin som är väldigt generös i sin fruktighet – i såväl doft som smak. Röda bär där jordgubbar är mest framträdande, men även persika och blodgrape. Mineral och ungdomlig som sig bör så denna skall bums hitta sin väg hem till min veranda för våraperitif till påsk
Art.nr: 99853 - Pris: 179 kr

Domaine de la Janasse Tradition

Domaine de la Janasse Tradition 2013

Spännande släpp från en av mina Châteauneuf-du-Pape-favoriter då det kommer till producenter.
Jag har avnjutit fina årgångar från 2008 och 2012 nyligen, så det ska bli intressant att se vad 2013 har att erbjuda. Enligt dem som redan fått chansen att smaka av den så kan vi förvänta oss en läcker och välbehaglig fullträff i såväl doft som smak. Storslagen och nästan ”varm” i sin omfamning. Kryddhetta och utrustad med de områdestypiska egenskaperna som rosmarin, lagerblad och lavendel och där frukten är generös och kanske kräver något år till på lagring för att låta det komplexa veckla ut sig lite mer.
Jag dristar mig till att kalla detta för ett fyndvin trots att jag inte smakat det, men ibland får man lita på magkänslan. Det finns ”bara” 600 flaskor tillgängliga i detta släpp, vilket kan vara bra att veta.
Art.nr: 90542 - Pris: 369 kr

Juillet-Lallement Special Club

Juillet-Lallement Special Club 2008

Ännu ett finfint släpp under Special Club-etiketten. En Grand Cru 2008 Brut Champagne från makarna Lallement i Verzy Montage de Reims.
Frukten i doften bjuder på gröna äpplen och apelsin, även en tydlig touch av nougat och brioche letar sig upp i näsan. Smaken torr, frisk och de gröna äpplena samsas med toner av blodgrape där beskan hänger kvar i avslutet tillsammans med brödtonerna.
Gott i glaset redan nu, men vill du stoppa undan en flaska så varför inte, den mår gott i lagring ytterligare 3-5 år enligt producenten.
Art.nr: 96043 - Pris: 549 kr

Klicka här för att se övriga produkter i sortimentsläppet »

Klicka för att dela på facebook