HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Nyheter på Systembolaget

Den 1 mars är det dags för fler spännande nyheter i det ordinarie sortimentet hos Systembolaget. Dessa finns tillgängliga i minst 6 månader. Blandad kompott av röda och vita viner, öl, whiskey och alkoholfritt  – så det finns något för alla och envar.
Här är några tips som jag själv tänker införskaffa.

VITT:

Brancott Estate Organic Living Land Pinot Gris

Brancott Estate Organic Living Land Pinot Gris 2016

I Marlborough på Nya Zeelands sydö hittar vi producenten Brancott Estate Living Land. De bestämde sig tidigt för att satsa på ekologiskt odlande och hållbarhet i hela produktionsledet. Deras Sauvignon Blanc finns på de flesta hyllorna på Systembolaget. Nu släpps även en läcker Pinot Gris från 2015 som i sin yppiga ungdom generöst delar med sig av frukt och karaktär. Honungstoner, nektariner och de karaktäristiska gula päronen hänger tillsammans med en balanserad kryddighet kvar i eftersmaken, vilket gör vinet till en utmärkt partner till fisk och kycklingrätter. Själv går jag gärna loss på en klassisk stenugnsbakad pizza med räkor, musslor, tonfisk som topping tillsammans med en Pinot Gris utan att det behöver stå Italien som avsändare.
Art.nr: 6323 - Pris: 99.00 kr

Rully Premier Cru Les Grésigny

Rully Premier Cru Les Grésigny 2018

Jag är just nu inne i en period då jag samlar på mig spännande vita Bourgogneviner. Producenten Domaine Jean-Francois Protheau har funnits hemma i vår samling vid ett tidigare tillfälle, en Rully Premier Cru Les Grésigny från 2005, den avnjöts innan jul och visade upp ett finfint porträtt av en stiltypisk Chardonnay från Côte Chalonnaise och Rully. Vingården ligger i Les Grésigny och är en av de 23 Premier Cru som finns i området. Rapporten talar som sig bör om en torr, frisk och klar smak där mineral, citrus och gröna äpplen får skjuts i ett långt avslut tillsammans med snyggt balanserat ekfat. Elegant och sensuellt aromatiskt i doften där även stråk av jasmin och lime visar upp sig. Det blir till att köpa för såväl omedelbar njutning som för att stoppa undan några år i väntan på… »
Art.nr: 5613 - Pris: 249 kr

RÖTT:

Barolo Silvio Grasso

Barolo Silvio Grasso 2009

Jag har lovat mig själv att i år ge Nebbioloviner en rejäl chans, jag erkänner att jag än så länge inte gjort annat än ”doppat tårna” när det kommer till storheter som Barolo och Barbaresco. Nu kommer ett utmärkt tillfälle att börja … Jag har blivit tipsad om detta släpp från producenten Silvio Grasso där druvorna är plockade från 3 små vingårdar i La Morra, Monforte d´Alba och Barolo. Vinet har legat 2 år på franska ekfat därefter i butelj. Jag förväntar mig ett möte där färgen är mörkröd som antydan till en åskhimmel med tegelskiftningar, dofter av torkade körsbär, mörk choklad, kryddighet, pomerans och att smaken ska landa i en utmanande mix av torkade körsbär, mogna jordgubbar, salvia, lakrits, fat och bråkiga tanniner – därför är det läge att diska ur karafferna ordentligt eftersom ”luftning påbjudes” medan jag letar fram spännande recept på vilt, nöt och givetvis min favorit salsiccia med rosmarinörter.
Art.nr: 2231 - Pris: 300.00 kr

Klicka här för att se övriga produkter i sortimentsläppet »