HEM

Mycket bubblor för pengarna

När väderprognoserna visar på värmerekord och våren står för dörren sneglar många på sällskapsdrycker med lite mer bubbel än de “vanliga vintermiddagsvinerna”. En crémant de bourgogne är framställd på samma sätt som en roséchampagne – men har en betydligt angenämare prislapp.

Vinmakare använder sig av samma metoder att skapa vackert färgade roséchampagner som vid övrig champagnetillverkning. Skillnaden är den rosa färgen som tillkommer, och det oftast genom att tillsätta en viss mängd rött vin från Champagne i det vita basvinet. Crémant de bourgogne framställs på samma sätt, av pinot noir, och crémanten får sin fina rosa färg genom att de blå vindruvorna får jäsa tillsammans med musten.

Crémant de Bourgogne Brut Rosé är skapad av två typiska bourgognedruvor: 85% pinot noir, som ger struktur och kropp till vinet, och 15% gamay som ger lite extra kraft, en lätt ton och rosa färg. Vinet har legat på jästfällning i 15-18 månader och är skapad enligt ”Methode Traditionélle” – det äldsta och mest noggranna sättet att skapa mousserande vin. Det vill säga jäsning och lagring på flaska.

Crémant de Bourgogne Rosé har en rik mousse och en fruktig doft med toner av aprikos och persika. Smaken är torr och frisk med toner av röd frukt, citrus, kex och mineral.

Patriarche Crémant de Bourgogne Brut Rosé finns att köpa på Systembolaget för just under hundralappen, 99 kronor.


Vinguiden
tipsar