HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Miljövänliga veckan – vi testar vita ekoviner

I samband med Miljövänliga Veckan har vi valt att prova ekologiska viner för att välja ut en favorit. Vi har slumpmässigt valt ut 4 vita viner från olika delar av världen, alla med en prislapp på under 150kr. Observera att vi inte jämför vinerna i flighten i förhållande till varandra under provningen, utan att poängen gäller bedömning för varje enskilt vin.

bonterra_score
BONTERRA

Pris: 139kr
Druva: Chardonnay
Årgång: 2013
Ursprung: USA, Mendocino County

Ett fruktigt och fylligt vin med tydlig fatkaraktär. Smakar som en klassisk ekad Chardonnay med inslag av smör, vanilj och mandel. Ganska tungt i sin ensamhet som mingelvin, men passar utmärkt till smakrika fiskrätter eller ljust kött, exempelvis kalv. Eller varför inte en kantarelltoast?

 

 

 

conosur_score

CONO SUR

Pris: 89kr
Druva: Chardonnay
Årgång: 2015
Ursprung: Chile, San Antonio

Fruktigt vin med frisk syra och inslag av vit persika, äpplen och skumbanan, hint av fat. Vinet är något obalanserat och ganska så enkelt – ett ok bordsvin i sin prisklass. Passar till skaldjur eller rätter på ljust kött, exempelvis en ceasarsallad med kyckling. Drick nu.

 

 

 

matua_score
MATUA

Pris: 100kr
Druva: Sauvignon Blanc
Årgång: 2014
Ursprung: Nya Zeeland, Marlborough

Friskt och krispigt, torrt vitt vin med en tydlig fläderton och inslag av passionsfrukt och ananas. Ett mycket trevlig mingelvin, eller till skaldjur au naturel. Här har vi en Sauvignon Blanc som smakar precis som den ska göra i nya världen, mitt i prick helt enkelt! Drick nu.

 

 

 

christmann_score
A CHRISTMANN RIESLING

Pris: 129kr
Druva: Riesling
Årgång: 2014
Ursprung: Tyskland, Pfalz

Torrt och friskt vitt vin med en mineralisk ton samt inslag av päron och vit tropisk frukt. Något onyanserad och enkel Riesling som fungerar bra som mingelvin. Man förväntar sig kanske lite mer för 129kr, men det är en väldigt individuell sak och vi tycker ändå att det är ett bra vin i sin klass. Drick det väl kylt till vit fisk och skaldjur, gärna med lite tyngre sås eller till moules frites. Drick nu.

 

 

 


Vinguiden
tipsar