HEM

Johans personliga vintips

Jaktsäsongen är här. Det innebär att vi äntligen får i oss rejäl mat med massor av smaker. Och då räcker inte vilket rött vin som helst, utan det ska vara både komplext, smakrikt och ha lång eftersmak. Vilt på bordet kräver samtidigt ett balanserat vin, gärna från klassiska jaktmarker, som också lyckas fånga upp det lätt sötaktiga i maten.

Gigondas Guigal

Gigondas Guigal 2015

Doft: Fruktig, kryddig, röda bär, eldig, vitpeppar, balanserad med mycket ursprungstypisk ton, liten mineralitet.

Smak: Smakrik, kryddig med inslag av röda bär, blåbär, skogsbär, eldig, aningen bitter ton, fin frukt med medellång eftersmak i balanserad stil.

Passar till: Gryta på hjort med medelhavskryddiga toner med vitlök och rotfrukter som serveras till slungad potatis och rostade brödskivor på surdeg med syrlig tomatsås.

Art.nr: 73411 - Pris: 249 kr

Baltos

Baltos 2017

Doft: Rödfruktig, frisk ton, vanilj med sötaktig doft.

Smak: Fruktsöt, torr med markerad strävhet, inslag av gräs, svarta vinbär, fat, järn, mogna jordgubbar, kaffe och örtiga inslag i eftersmaken.

Passar till: Vildsvinsstek kryddad med salvia, timjan, rosmarin som serveras till bakad sötpotatis med kryddsöt röra på crème fraiche, honnung och färska örter.

Art.nr: 79246 - Pris: 125 kr

Cafaggio Chianti Classico

Cafaggio Chianti Classico 2018

Doft: Fruktig, inslag av mogna lingon, vinbär, tjära, julkryddor, lingon, komplex ton, aromatisk, animalisk.

Smak: Liten utvecklad ton, bra balans, animaliska inslag, frukt, kanel, lingon i frisk stil, sträv med lite brända tanniner i elegant stil.

Passar till: Hamburgare på älgfärs med lagrad manchego, tryffelmajonnäs, ruccola och picklade grönsaker som serveras till friterad klyftpotatis.

Art.nr: 22817 - Pris: 149 kr

Vill du ha fler tips på vin till vilt? Klicka här.