HEM

Italienskt till hamburgaren

Gillar du italienska viner men favoriserar den amerikanska Zinfandel-druvan? Då är den röda italienaren Vivati Zinfandel ditt optimala dryckesval!

Att Primitivo och Zinfandel är samma druva är sedan drygt tio år ett i vinkretsar känt och vetenskapligt faktum. Modern dna-analys visar att de är identiska och att druvan har sina historiska rötter i den kroatiska myllan där den kallas för Plavac. (Lär mer om druvan här på sajten i Veckans Klonk; Zinfandel vs Primitivo.) Så här är ett rött, italienskt vin som döpts till Vivati Zinfandel.

Vinet har druvans typiska karaktär av mogna mörka bär, främst björnbär, en kryddig fatkaraktär med avrundade tanniner och bra fyllighet av mogna druvor från det varma Apulien. Bakom vinet står den anrika firman Leone de Castris, som var pionjärer för kvalitetsvin i södra Italien och rankas som en av topproducenterna i Puglia. Sedan 1665 har Leone de Castris familj skött den äldsta vinodlingen i Puglia.

Vivati Zinfandel är klimatkompenserat till hundra procent – det vill säga inte bara transporterna, utan hela produktionskedjan. Kompensationen sker i samarbete med Plan Vivo och görs genom trädplantering i Nicaragua, vilket skapar välbehövliga arbetstillfällen i ett av Centralamerikas fattigaste länder. Druvorna skördas för hand och efter jäsning på temperaturreglerade ståltankar mognar vinet på franska ekfat under sex månader.

Vivati passar perfekt till vårens och sommarens grillade kött, amerikanska hamburgare, italienska antipasto och en klassisk stenugnsbakad pizza.

Vivati Zinfandel Art.nr: 2341 Pris 89 kronor


Vinguiden
tipsar