HEM

Histamin i vin

Huvudvärk av vin? Vi talar inte dagen efter-symptom, utan något helt annat och som inte uppkommer efter möjligen för mycket intagande av alkohol. Reaktionen många känner är heller inget vi kan skoja bort.

Att få ont i huvudet efter att ha druckit vin kanske inte är så ovanligt. Då har det, oftast, med mängden att göra. Alkoholen tar dessutom långt tid för kroppen att bryta ned och alla har vi nog varit där och både tagit varma bad och försöka träna bort baksmällan. Men det går inte. Det vet vi. Tiden är i detta fall vår bästa vän.

Samtidigt finns det de som lider på ett annat sätt när det konsumeras vin. Den reaktionen kan dessutom komma ganska snart efter första klunken. Då är det troligen histaminet i vinet som ställer till det. För det finns en del människor, de är inte många, som är intoleranta mot detta ämne.

Reaktionen kan uppenbara sig på flera sätt, dels huvudvärk eller migrän vilket nog är det vanligaste, dels rodnader i huden, yrsel och blodtrycksfall, dels magsmärtor och kramper. Hur man reagerar på histaminet är alltid individuell.

Ämnet histamin ingår i en grupp organiska ämnen, aminer. Vissa personer har sedan födseln en låg nivå av ett enzym som bryter ned histaminet. Detta innebär helt enkelt att de då inte tål histaminet.

Men problemet med just vin, eftersom histaminet finns även i vissa livsmedel, exempelvis i lagrad ost, yoghurt, tomat, avokado och jordgubbar, är att alkoholen förstärker reaktionen. Man talar om en cocktaileffekt, alltså ett kraftigare histaminpåslag.

Samtidigt ska man veta att histaminnivåerna i vin är mycket låga, 30 gram för ett rött vin och en tredjedel så lite i ett vitt vin. Men dessvärre finns alltså inget sätt att undvika att få i sig histamin om man vill fortsätta att dricka vin.

Det är också därför svårt att säga vilket vin som är att föredra får personer med histaminöverkänslighet. Rent teoretiskt borde det vara vitt vin som inte legat på fat. Det vita vinet har normalt lägre alkoholhalt och har generellt lägre histaminhalt.

Men om man då vill ta sig ett eller två glas rött vin med både lite strävhet och fatkaraktär? Jo, då kan man helt enkelt ta en antihistamintablett innan intagandet. De finns att köpa receptfritt på apoteket.

Fotnot. Det går att testa sig om man är överkänslig mot histamin. Det räcker med ett blodprov som sedan analyseras för att få svar.


Vinguiden
tipsar