HEM

Aktuellt

Hantverksvin i lyxförpackning

Visste ni att vi svenskar älskar prosecco? Inte mindre än 3,3 miljoner liter lyckas vi få i oss – per år! Bästsäljare brukar vara budgetviner som produceras i stora mängder. En trend som det italienska vinhuset vill ändra på och kliver därför in på den svenska marknaden med sin Bolla Valdobbiadene Prosecco Superiore. En hantverksprosecco, förpackad i svart presentfodral.

Frisk, fruktig elegant prosecco med fina bubblor och generös fyllighet. En liten hint av brödighet, ett långt behagligt avslut och en välbalanserad syra. Så skulle man enkelt kunna sammanfatta Bolla Valdobbiadene Prosecco Superiore, som släpptes på marknaden i slutet av maj,

Valdobbiadene är en italiensk stad, belägen i det berömda vinområdet cirka sju mil nordväst om Venedig. Staden har rykte om sig att producera utmärkt proseccovin, och är en utgångspunkt för vinrutten ”Strada del Prosecco”. Prosecco Route, som den också kallas, ringlar sig genom distriktet som dekorerats med vingårdar, kyrkor, kloster och slott. En av stjärnorna på denna rutt är Prosecco Conegliano Valdobbiadene DOCG, som har bidragit till att göra Made in Italy-vinodlingor kända över hela världen. 2009 blev området certifierat DOCG och anses var den bästa regionen för prosecco. Vinproduktionen tog sin riktiga fart i området 1876, när Italiens första vinmakarutbildning startades i Conegliano.

Ett vin för Frank Sinatra

Blickar vi bakåt i tiden och fokuserar på producenten Bolla så börjar historien redan 1883. Då lät Abele Bolla bygga den första vinkällaren i Soave, en medeltida stad sydöst om Verona. Mr Bolla ägde det då så berömda värdshuset “Al Gambero”, som var vida känt för att erbjuda de finaste vinerna från området. Medveten om den höga kvaliteten på sina viner beslutade sig Mr Bolla för att marknadsföra Soave-vinet som var så uppskattat bland gästerna, och förvandlade sin passion för vinodling till ett riktigt företag – och därmed var den första Bolla vinkällaren född. Företaget fick sitt första officiella erkännande 1909 när Bolla tilldelades guldmedalj för sina kvalitetsviner på marknaden i Bologna. En guldmedalj som skulle vara den första i raden av många fler …

Namnet Bolla etablerades och blev med tiden känt i övriga världen. 1946 besökte Ercole Sozzi, innehavaren av ”Fontana Hollywood” – en av New Yorks mest berömda restauranger – Bolla´s vinkällare och gjorde en stor beställning (200 lådor av Bardolino, årgång 1943) som påskyndade införandet av Bolla-viner på den amerikanska marknaden ett år senare. När Alberto Bolla firade sin 80-årsdag den 13 april 1953 anordnade hans familj en fest på Hotel Cavalieri i Milano och överraskade honom med att ha buteljerat hans favoritvin med en speciell etikett: Amarone Bolla Riserva del Nonno, årgång 1950. En gynnsam idé som resulterat i stora amarone-intäkter, då bröderna Bolla var de första att marknadsföra det vinet. Under tiden fortsatte antalet beundrare av Bolla-viner att växa. Det sägs att Frank Sinatra, under slutet av 1950-talet, vägrade att ta en plats vid bordet utan Soave Bolla.

Bolla_Soave_label-686

Pride of the past, passion for the future

Familjen Bolla´s motto var “Stolta över dåtiden, med passion för framtiden”. Stolthet och ett genuint hantverk, med strikta urval kring druvorna, har följt med Bolla in i nutiden. Valdobbiadene har ett svalt klimat, idealiskt lämpat för vinodling och druvorna behåller sin doft och syra bättre. Skörden sker under september månad och i sann hantverksanda handplockas alla druvor i takt med deras mognadsgrad. Druvan Glera odlas i en mindre skala och på en högre altitud med lägre skördeuttag, vilket ger en annan karaktär på druvan. Druvorna pressas långsamt i vineriet och får därefter jäsa på ståltankar med sin naturliga jäst, allt för att bevara druvans karaktär i så stor utsträckning som möjligt. Där får vinet ligga i 18-24 månader innan det buteljeras. Vinet lagras även en kort tid på flaska innan det är redo att släppas på marknaden.

– Bolla har lyckats att producera ännu ett välgjort vin och fortsätter att leverera premiumviner till den svenska marknaden. I Sverige har vi länge sett en trend i viner från Veneto, exempelvis amarone och ripasso. Under en tid har vi även sett en stor efterfrågan på prosecco och vi är övertygade om att den svenska konsumenten är redo för en uppgradering i både smak och kvalitet, säger Charlotte Oldne, som är produktchef på Arvid Nordquist.

Liknas vid champagne

Marknaden för proseccoviner har formligen exploderat och intresset ser inte ut att avta.

– För oss är det viktig att lansera en premiumprodukt i segmentet mousserande vin. Vi vill gå i bräschen för kvalitet snarare än kvantitet vilket även går helt i linje med Bollas filosofi kring stil och kvalitet. Det är också väldigt roligt att få visa upp att det finns flera dimensioner av Prosecco, fortsätter Charlotte.

Bolla Valdobbiadene Prosecco Superiore har en fruktig och blommig doft, välbalanserade syra och fyllighet. Eftersom vinet får ligga länge på jästen får det en större kropp och därmed en fylligare smak. I vinet finns fina bubblor med en rund och krämig mousse, som påminner mycket om champagne. Bolla Prosecco passar utmärkt som aperitif, liksom aptitretare. Vinet kan med fördel även serveras till rätter av fisk, ljust kött och skaldjur – eller varför inte en charkbricka.

Bolla-686


Marie Arpnäs

Vinguiden
tipsar