HEM

Förföriska bubblor från Piemonte

Komplext, strävt och mycket lagringsbart. Vi talar om det röda vinet på Nebbiolo från Piemonte. Men det finns en baksida, eller framsida om man så vill, i det rödvinsdominerade distriktet: frivolt bubbel!

Man glömmer så lätt: att det inte bara odlas Nebbiolo i Piemonte; att allt vin inte behöver lagras flera år innan det går att dricka; att varje vininköp inte behöver innebära ett stort hål i plånboken. Man glömmer så lätt att det finns ett mycket plånboksvänligt vitt vin i Piemonte, med bubblor dessutom. Vitt. Ofta alkoholsvagt.

Välkommen till Moscatos värld!

För så är det, i Piemonte, som av hävd domineras av rödtjut för lagring, finns ett vin som är prestigevinets raka motsats. Det är lätt i karaktär, vitt med bubblor, alkoholsvagt, sött och kostar en bråkdel av en standardbarolo. Men något fel på vinet är det inte. Tvärtom.

Moscato heter druvan som till och med lovordats av rapparen Drake när han sjöng om hummer, kräftor och ett glas moscato. Detta redan för snart tio år sedan, så även hip hop-scenen, viktigare i vinvärlden än man vill medge, har tagit druvan och det lättsamma vinet till sig.

Läs mer om Muscato i Vinguidens druvindex

I Piemonte, i synnerhet kring staden Asti, har det länge producerats ett vin som kallas Asti Spumante som är lite bubbligt, frizzante på italienska. Man krossar druvorna och låter de jäsa i en tank, charmatmetoden och bevarar koldioxiden som då uppstår. Ut kommer ett klart, spritsigt vin, sött med en alkohol på mellan 7,5 och nio procent.

Druvan Moscato är samma som runt om i stora delar av världen kallas Muscat vilket egentligen är ett samlingsnamn för en hel druvfamilj med sitt troliga ursprung i Mellanöstern. Muscat är namnet på huvudstaden i Oman. Druvorna är gröna och odlas över hela världen, förutom i Italien även i Frankrike, Spanien och Portugal.

Det är emellertid i USA den ökar mest. Här produceras det lite sötare, gärna stilla vin som har blivit lite av en framgångssaga på den amerikanska marknaden.

Men om vi håller oss på hemmaplan är det bubbelvinet som föredras: enkelt, prisvärt och mycket, mycket drickvänligt.

Glöm inte det!


Vinguiden
tipsar