HEM

Fem okända fakta om chilenska viner

Chile är en av världens största exportörer av vin. Här har vinmakare de senaste 20 åren skapat premiumviner som slår världens stora bordeauxer i blindprovningar. Men Chile har en väldigt lång historia av vinodling.

1. Allt började i mitten av 1500-talet när katolska präster tog med sig vinplantor från Spanien för att kunna göra nattvardsvin.

2. En fransman – Silvestre Ochagavía – tog 1851 med sig vinstockar av dåtidens mest kända druvor och planterade dem på sin mark i Talagante, väster om Santiago. Han introducerade Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon, Sémillon och Riesling. De här druvslagen blev basen för den moderna vinodlingen i Chile.

3. Chiles klimat är perfekt för vinodling: 300 soldagar per år, en jämn nederbörd, varierad jordmån och stora temperaturskillnader mellan dag och natt.

4. Det perfekta klimatet skyddar dessutom Chiles vinrankor från skadedjur och sjukdomar. Den fruktade vinlusen härjade i Europa på 1800-talet och för 30 år sen förstördes amerikanska vinodlingar. Men Chile har alltså klarat sig.

5. Carmenère är Chiles nationaldruva, som är svårodlad i Europa på grund av lång mognadstid och stort behov av värme. Men i Chiles 300 soldagar per år har druvan hittat det perfekta hemmet.

Se nedan för våra tips på bra viner från Chile!

Diablo Black

Diablo Black 2018

Doft: Fruktig aromatisk med inslag av svarta vinbär, lakrits, vanilj och mogna björnbär.

Smak: Fruktig smak med toner av mörka bär, lakrits, en hint av vanilj och en liten strävhet. Levereras i trälåda.

Art.nr: 70275 - Pris: 139 kr

Montes Cabernet Sauvignon

Montes Cabernet Sauvignon 2016

Lagring: 45 % av vinet lagrades i åtta månader på 1 och 2 år gamla franska ekfat.

Smak: Aningen kärv, ungdomlig, liten bitter ton, kryddig, lingon, torr, inslag även av mocka, peppar.

Art.nr: 74707 - Pris: 129 kr

Casas Patronales Reserva Privada Cabernet Sauvignon

Casas Patronales Reserva Privada Cabernet Sauvignon 2011

Doft:Doften är fylld av aromer av mörka körsbär, kanel och toner av vanilj.

Smak: Smak av mörka bär, torkade plommon och kryddiga toner ger vinet en koncentrerad aromatisk upplevelse med en lång och varaktig eftersmak.

Art.nr: 74428 - Pris: 99 kr


Du kanske även vill läsa dessa