HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fem okända fakta om chilenska viner

Chile är en av världens största exportörer av vin. Här har vinmakare de senaste 20 åren skapat premiumviner som slår världens stora bordeauxer i blindprovningar. Men Chile har en väldigt lång historia av vinodling.

1. Allt började i mitten av 1500-talet när katolska präster tog med sig vinplantor från Spanien för att kunna göra nattvardsvin.

2. En fransman – Silvestre Ochagavía – tog 1851 med sig vinstockar av dåtidens mest kända druvor och planterade dem på sin mark i Talagante, väster om Santiago. Han introducerade Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon, Sémillon och Riesling. De här druvslagen blev basen för den moderna vinodlingen i Chile.

3. Chiles klimat är perfekt för vinodling: 300 soldagar per år, en jämn nederbörd, varierad jordmån och stora temperaturskillnader mellan dag och natt.

4. Det perfekta klimatet skyddar dessutom Chiles vinrankor från skadedjur och sjukdomar. Den fruktade vinlusen härjade i Europa på 1800-talet och för 30 år sen förstördes amerikanska vinodlingar. Men Chile har alltså klarat sig.

5. Carmenère är Chiles nationaldruva, som är svårodlad i Europa på grund av lång mognadstid och stort behov av värme. Men i Chiles 300 soldagar per år har druvan hittat det perfekta hemmet.

Se nedan för våra tips på bra viner från Chile!

Diablo Black
2018
Diablo Black
Doft: Fruktig aromatisk med inslag av svarta vinbär, lakrits, vanilj och mogna björnbär.

Smak: Fruktig smak med toner av mörka bär, lakrits, en hint av vanilj och en liten strävhet. Levereras i trälåda.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt 5 g/l
119 kr

Montes Reserva Cabernet Sauvignon
2020
Montes Reserva Cabernet Sauvignon
Lagring: 45 % av vinet lagrades i åtta månader på 1 och 2 år gamla franska ekfat.

Smak: Aningen kärv, ungdomlig, liten bitter ton, kryddig, lingon, torr, inslag även av mocka, peppar.

750 ml - 14% -
139 kr

Casas Patronales Reserva Privada Cabernet Sauvignon
2011
Casas Patronales Reserva Privada Cabernet Sauvignon
Doft:Doften är fylld av aromer av mörka körsbär, kanel och toner av vanilj.

Smak: Smak av mörka bär, torkade plommon och kryddiga toner ger vinet en koncentrerad aromatisk upplevelse med en lång och varaktig eftersmak.

750 ml - 14% -
99 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Här är årtiondets bästa vin

Här är årtiondets bästa vin

En rubinröd chilenare med lång eftersmak – där har du det senaste decenniets bästa vin. Åtminstone enligt den kände vinkritikern James Suckling och hans kolleger som smakat sig igenom 100 000 ..

Läs mer
Så blev svarta katten en världssuccé

Så blev svarta katten en världssuccé

Det finns klassiska viner – och så finns Gato Negro. Det chilenska vinet med den svarta katten på etiketten har druckits sedan 1995 av oss svenskar. Men visste du att vinet är minst lika popul..

Läs mer
Coolaste vindistriktet är Chiles hetaste

Coolaste vindistriktet är Chiles hetaste

Det är ett av Chiles svalaste vinområden. Men det är också ett av de mest spännande, hetaste om man så vill. I synnerhet som trenden går mot svalodlade vindruvor. Bienvenidos a Bío Bío. Visst finns ..

Läs mer