HEM

En sydafrikan med anor

Historien om Zonnebloem har alla inslag av en saga och en tragedi. Det är berättelsen om den växande familjen Furter som ägde gården Zonnebloem under en period av 113 år, med tre manliga vinmakare och en kvinna i täten. Ingredienser som plötslig död, uppståndelse, död igen och ännu en uppståndelse ingår alla i storyn om gården, vinmakarna och de populära vinerna.

Marie Furter-Crouse var kopplingen mellan de tre männen: hennes far Willem Furter, hennes svåger John de Villiers och hennes make Maurice Crouse. Pappan Willem Furter var pionjären och vinmakaren som när tillfället uppenbarade sig började tillverka kvalitetsvin för export. När Willem Furter dog vid en relativt ung ålder på höjden av sin vinmakarkarriär, under pressade tider på 40-talet, var det den då tjugoettåriga Marie som fick axla bördan av att hålla gården vid liv. Samtidigt lärde hon sin svåger John allt hon visste om konsten att framställa vin.

Vin för en kung

1942 var John de Villiers den stora vinmakaren på Zonnebloem och det var ingen tvekan om att han hade en naturlig talang samt rätta entusiasmen och engagemanget för att göra kvalitetsviner. År 1946 var han på toppen av sin karriär som världens vinmakare och blev känd som ”The Wine King of the Western Province”. Beviset för det kom 1947 då han framställt “vin för en kung” och hans viner var bland dem som valts att serveras vid den brittiska kungafamiljens bord när de besökte Sydafrika.

Men Zonnebloem-lyckan blev inte långvarig. Den hyllade vinindustrikonen John de Villiers dog i en bilolycka 1948 och än en gång var det Marie som förde sin familj tillbaka till gården. Hon lärde sin make, Maurice Crouse, att göra vin och lyckades briljant även denna gång. En ny ”Wine King of the Western Province” var född. Maurice hade dessvärre inte råd med de nödvändiga renoveringar och förbättringar av vinkällaren som krävdes, så 1963 producerade han sitt sista vin på Zonnebloem. Faten såldes och druvorna levererades till Drakenstein Co-operative Winery. Furter Crouse, den sista familjemedlemmen som ägde gården, sålde Zonnebloem 2003.

Berättelsen om Zonnebloem handlar inte bara om gården, vinmakarna och deras viner. Den inkluderar även Stellenbosch Farmers’ Winery, som var ett av Sydafrikas största vinföretag från 1925 till 2000. Bill Winshaw, son till grundaren av Stellenbosch Farmers’ Winery (SFW), köpte vin från Willem Furter på Zonnebloem´s gård med start 1930. Denne Bill höll kontakten med Furter´s svärsöner, John de Villiers och Maurice Crouse. Kort efter John de Villiers tragiska död 1948 registrerade SFW Zonnebloem som sitt varumärke, och fortsatte använda John´s etikett med hans familjevapen och mottot “la main á l’oevre” (“den hand som fungerar”), troligen utan att meddela gårdens ägare.

Högkvalitativa viner

När det sista vinet producerats på gården, fortsatte SFW att göra viner under det registrerade namnet Zonnebloem. Efter införandet av “The Wine of Origin”-lagstiftningen 1973, köptes druvor och vin från olika vingårdar och vinkooperativ i hela kustområdet. Med tiden kompletterades Zonnebloem´s sortiment med flera nya röda och vita viner. År 2000 slog SFW sig samman med Distillers Corporation, och lyckligtvis har den nya konstellationen – kallad Distell – som målsättning att bevara arvet som efterlämnats av familjerna Furter, De Villiers och Crouse och deras viner genom att införliva historiken i broschyrer, webbplatser med mera och därigenom hålla Zonnebloem-historien vid liv.

Nu är Zonnebloem en sedan länge etablerad ledare i den sydafrikanska vinnäringen, med en historia som sträcker sig långt längre bak i tiden än den som berättats ovan – ända till sent 1600-tal. Zonnebloem har lyckats med traditionen att producera viner av hög kvalitet. Precis som förr i tiden tillåts varje vin på Zonnebloem att utvecklas under den tid som behövs för att högsta kvalitet ska uppnås. Det gäller allt från vinodling och druvor till vinifiering. Allt för att framställa generösa viner med aromer som visar den specifika druvans karakteristiska egenskaper. De röda vinerna är gjorda för att utvecklas och hålla mellan fem till tio år.

Zonnebloem Sauvignon Blanc passar bäst för direkt konsumtion. Druvorna skördas för hand när de nått den mognad som ger fylligare viner med mer tropiska inslag. Vinet har en friskhet med koncentration av tropisk frukt samt gröna fikonaromer. Avslutningen är ganska lång och har god balans. Serveras med fördel som aperitif eller till lättare fisk- och skaldjursrätter.

Zonnebloem-686-800

Tack till ICA Supermarket Vanadis för lånet av fiskdisken.

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar