HEM

Elegans från spansk vinperiferi

Spanien är definitivt mycket mer än Rioja och Ribera del Duero. Efter intensivt provande på Winestories sortimentsdag på Södermalm i Stockholm står det klart att Spanien levererar, både när det gäller vitt och rött.

Spanien må ha profilerat sig som rödvinsland. Inte minst tack vare storheten Rioja, ett av världens mest kända vindistrikt. Men det finns andra spännande vindistrikt, andra druvor och annat fokus i detta ett av världens mest klassiska vinländer.
– Det är extra kul att jobba med udda druvor och små personliga producenter, säger Sara Wetterling, grundare och ägare till Winestories.

Vinguiden tipsar om spanska viner

Winestories har hittills koncentrerat sig på viner från Spanien, och då det perifera Spanien – mil från både Rioja och Ribera del Duero. Här stavas distrikten Conca de Barberà, Montsant, Ribeira Sacra och Terra Alta. Och det riktigt spännande är att det kommer både rött och vitt kvalitetsvin från områdena.

Vinguiden tipsar om tre mycket eleganta viner från den spanska vinperiferin.

Cent X Cent Garnatxa Blanca

Cent X Cent Garnatxa Blanca 2015

Aromatiskt, vegetativt, lite stalltoner i doft med inslag av tropisk frukt och skumbanan. I smak rejäl syra, bra fruktighet, minerala toner och ett avslutande inslag av stenfrukter. Komplext och personligt. Passar till en mustig fiskgryta med massor av vitlök och saffran.
Art.nr: 72812 - Pris: 229 kr

Vall del Calàs

Vall del Calàs 2013

Friskt stålig i doft, elegant frukt i fin balans och mycket tilltalande. Även smaken är ytterst välbalanserad, vinet är uppfriskande torrt med bra strävhet och syra samt en fin liten pepprighet i avslut. Passar perfekt till lammracks proppat med vitlök och ugnsbakade rotfrukter.
Art.nr: 70261 - Pris: 229 kr

Ay de Mi Finques La Bassa I La Cirera

Ay de Mi Finques La Bassa I La Cirera 2012

Hustypiskt med inslag av hö, aniskrydda, körvel, soja, lakrits i närmast doftexplosiv ton. Smaken domineras av eldiga toner, mogen frukt och en mineralstinn eftersmak i väl avvägd, komplex stil. Perfekt till råbiff med klassiska tillbehör.
Art.nr: 70461 - Pris: 219 kr

Winestories-vy-686

Text & foto: Johan Franco Cereceda