HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Domstol i Tyskland klassar baksmälla som sjukdom

Att drabbas av en baksmälla efter några öl för mycket är likställt med en sjukdom. Det har en domstol i Tyskland kommit fram till.

Årets stora ölfest – oktoberfesten i München – har dragit igång och man kan ana att det kommer finnas en del festdeltagare med huvudvärk de kommande veckorna. Nu kan alla med baksmälla säga att de drabbats av sjukdom. Det har nämligen en domstol i Frankfurt förkunnat i en dom.

Ett företag som tillverkar pulver och dryck mot baksmälla stod åtalade för vilseledande reklam när man hävdade att medlen hjälpte specifikt mot baksmälla. Domstolens rådmän förklarade att en sjukdom även kan vara ”tillfällig störning” av kroppens normala tillstånd – till exempel trötthet, illamående och baksmälla.

– Eftersom baksmälla alltså tekniskt sett är en sjukdom så får företaget inte längre hävda att produkterna kan bota denna sjukdom, skriver rådmännen i sitt beslut.Tillverkare får inte påstå att deras matprodukter förhindrar sjukdom eller gör människor friskare.

Under oktoberfesten i München säljs ungefär 7,5 miljoner liter öl till sex miljoner besökare under de 18 festdagarna. Och den som mår lite illa dagen efter kan nu hävda att hen är sjuk.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Rosa hallonöl lagom till sommaren

Rosa hallonöl lagom till sommaren

Nu kommer den knallrosa hallonölen Halo från Nya Carnegiebryggeriet. – Det är helt otroliga mängder hallon i ölet, säger Lise Ljungman, provningsansvarig på bryggeriet. I går släpptes surölen Halo m..

Läs mer
Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer
Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Vinguiden blev inbjudna att närvara på Tallink Grupp lansering av Tallink & Silja Line Ship’s Wines and Beers 2022 – en exklusiv samling av fem egna märkesviner och två hantverksöl f..

Läs mer
Topplista: 10 bästa ölen till sommaren

Topplista: 10 bästa ölen till sommaren

Sol, vind och vatten, höga berg och kalla öl… Visst är det väl så den gamla låten av Ted Gärdestad går? Skämt åsido, vad passar bättre en varm sommarkväll än en kall och god öl. För att hjälpa dig p..

Läs mer
Lindra din värk med två glas öl

Lindra din värk med två glas öl

”Dubbelt öl ger gott humör” är ett klassiskt citat av Carl Michael Bellman. Nu visar forskningen att Bellman hade rätt. Två öl lindrar huvudvärk bättre än Alvedon, visar forskning. Forskarna v..

Läs mer