HEM

Aktuellt

Domstol i Tyskland klassar baksmälla som sjukdom

Att drabbas av en baksmälla efter några öl för mycket är likställt med en sjukdom. Det har en domstol i Tyskland kommit fram till.

Årets stora ölfest – oktoberfesten i München – har dragit igång och man kan ana att det kommer finnas en del festdeltagare med huvudvärk de kommande veckorna. Nu kan alla med baksmälla säga att de drabbats av sjukdom. Det har nämligen en domstol i Frankfurt förkunnat i en dom.

Ett företag som tillverkar pulver och dryck mot baksmälla stod åtalade för vilseledande reklam när man hävdade att medlen hjälpte specifikt mot baksmälla. Domstolens rådmän förklarade att en sjukdom även kan vara ”tillfällig störning” av kroppens normala tillstånd – till exempel trötthet, illamående och baksmälla.

– Eftersom baksmälla alltså tekniskt sett är en sjukdom så får företaget inte längre hävda att produkterna kan bota denna sjukdom, skriver rådmännen i sitt beslut.Tillverkare får inte påstå att deras matprodukter förhindrar sjukdom eller gör människor friskare.

Under oktoberfesten i München säljs ungefär 7,5 miljoner liter öl till sex miljoner besökare under de 18 festdagarna. Och den som mår lite illa dagen efter kan nu hävda att hen är sjuk.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Nu släpps ”världens bästa öl”

Nu släpps ”världens bästa öl”

Den har kallats världens bästa öl och vinner årligen nya priser och hyllas unisont runt om i hela världen av ölälskare. Idag, 11 augusti, släpps 10 000 flaskor av det exklusiva syrliga belgiska ölet..

Läs mer
Islänningarnas spännande veteöl: ”Ett av värld..

Islänningarnas spännande veteöl: ”Ett av värld..

Skapas ett av världens bästa veteöl bara några mil från polcirkeln? Ja, det menar isländska bryggeriet Einstök. – Kvalitet är viktigare än kvantitet, det har gett oss fans över hela världen och dess..

Läs mer
Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Det verkar krävas ett konstnärsbryggeri i Kanada för att komma på en så galen idé: en syrlig öl bryggd med blåbär och bitar av kakaobönan. Nu får vi svenskar testa den annorlunda drycken i en i en b..

Läs mer
Efter succén –  visar rätta färgerna med alkoh..

Efter succén – visar rätta färgerna med alkoh..

Prisvinnande alkoholfri öl som sålde över en miljon flaskor i fjol. Big Drop är succén som nu vill sticka ut lite extra i hyllorna med modern design och grälla färger. – Vi ville ha en förpackning s..

Läs mer
Rosa hallonöl lagom till sommaren

Rosa hallonöl lagom till sommaren

Nu kommer den knallrosa hallonölen Halo från Nya Carnegiebryggeriet. – Det är helt otroliga mängder hallon i ölet, säger Lise Ljungman, provningsansvarig på bryggeriet. I går släpptes surölen Halo m..

Läs mer
Nu säljs rekordbilliga ölet

Nu säljs rekordbilliga ölet

En Iskall öl för endast fem kronor på Systembolaget? Jo, det är faktiskt sant. Det lilla bryggeriet Morgondagens slår prisrekord när det nya ölet börjar säljas from den 1 december. – Det blir vår ju..

Läs mer