HEM

Det enkla vinets upprättelse

Det är mäkta imponerande hur de lyckats, fransmännen i Beaujolais, med sin lansering av ett av världens enklaste viner, ungt och årets skörd. För det är faktiskt inte mycket mer än så, ungt, och årets skörd. Men bara för att det är enkelt behöver det inte vara dåligt. Nej, just det!

Samtidigt ska man vara medveten om att samtliga vindistrikt världen över gör en liknande variant, men som inte alls tycks få plats på den svenska marknaden – det är Beaujolais förunnat.

Kanske ska det också vara så, för inget distrikt har jobbat så med att skapa en hype kring vinet, eller vinerna, för nu ska man inte tro att det handlar om ett enda vin. Även i Beaujolais, alltså i södra delen av Bourgogne, ska man ha klart för sig att alla producenter gör ett vin i stilen, ungt, fruktigt och för omedelbar konsumtion. Som ett event och kanske vinvärldens mest framgångsrika och som når sin kulmen nu, tredje torsdagen i november (den 17 november i år).

Beaujolais-France-686

Lugnet efter stormen

Tidigare gav detta spaltkilometer i press, men idag förhåller vi oss lite lugnare till släppet. Men att det väcker uppmärksamhet, därom råder inga tvivel. Se bara på den glädje vinimportören Fondberg visar när det visade sig att Systembolaget valde deras vin som Nouveau-vin på Systembolaget. Det ger skönt klirr i kassan. Vinet då? Jo, Labouré-Roi på 100 procent gamay. Även Jean Foillard från Wine Trade Sweden får skryta om sin närvaro på Systembolaget.

Det måste samtidigt kännas extra skönt för vinbönderna i Beaujolais att det mest sålda och det mest kända vinet från Bourgogne inte är ett svindyrt pinot noir-vin med hög lagringspotential i minimal utgåva – det är precis tvärtom: ett vin till folket att konsumera omedelbart. En knäpp åt varenda vinsnobb och det enkla vinets absoluta återupprättelse.

Beaujolais-skylt-686

Text: Johan Franco Cereceda


Vinguiden
tipsar