HEM

De fem bästa vita vinerna

Vardagslyx eller firande till helgen? En välsmakande, brynt fisk kan alltid lyftas ytterligare med ett passande vitt vin. Men hur vet man egentligen vad som är gott i denna djungel av smaker? Johan Franco Cereceda tipsar om några av Systembolagets nysläpp inom beställningssortimentet.

Pazo Barrantes Albariño

Pazo Barrantes Albariño 2017

Aromatiska toner i ursprungstypisk, klassisk stil i doft, inslag av päron, lätt parfymerat åt det tropiska hållet. Överraskande fylligt i smak, närmast glyceriskt med toner av mogen citron, parfymerat i ohämmad stil, rejäl längd och viss eldig ton i avslut som drar lite åt det nötiga.
Art.nr: 71143 - Pris: 175 kr

Quinta do Ameal Loureiro

Quinta do Ameal Loureiro 2018

Läckert friskt, inslag av mineral, tydlig äppelton med toner av gummi och persika i mycket spännande stil. Lätt spritsigt, inslag av päron i smak med minerala toner, lite fylligare med bra syra i vitpepprig stil och en bra längd med tydlig torr och fruktig ton. Provningens mest prisvärda vin!
Art.nr: 79843 - Pris: 149 kr

Sybille Kuntz Mosel Riesling Kabinett Trocken

Sybille Kuntz Mosel Riesling Kabinett Trocken 2015

Mjukt, sötaktigt i doft, närmast varmt förföriskt med inslag av mogna bananer, lite tropiskt med toner av gummi och en liten stålig ton. Komplext i smak, inslag av citrus, stål, torkad frukt, koncentrerat, lätt simmigt, tydligt inslag av torkade aprikoser i längd i sammansatt, mycket välgjord stil.
Art.nr: 74702 - Pris: 249 kr

Romo Domaines des Huards

Romo Domaines des Huards 2016

Läckert utvecklat doft, sötaktig fruktighet, ananas, torkade aprikoser samt omogen mango. Bra syra i smak i stramt läcker stil, fin frukt, citrus, omogen päronfrukt med riktigt bra längd och en tydlig ursprunglig ton.
Art.nr: 78376 - Pris: 231 kr

Philipp Kuhn Grosskarlbacher Burgweg Riesling

Philipp Kuhn Grosskarlbacher Burgweg Riesling 2016

Mycket aromatiskt med inslag av gummi, massor av mineralitet med fin citrusfrisk ton, bra frukt där nektarin dominerar i doft. I smak inslag av gummi, mineralitet, frukt, tropiska toner med bra längd med viss sötma i mogen nektarinton och ståliga inslag i eftersmaken.
Art.nr: 79120 - Pris: 249 kr