HEM

Citronmarinerade räkor och Brut

När den senaste upplagan av Fine Wine Producer of the Year, den årliga blindprovningen av fine wines, nyligen gick av stapeln blev Årets vinnare för Champagnemetoden Pongrácz Brut.

Pongrácz Brut är ett sydafrikanskt mousserande vin som genom åren har hyllats av både svensk och internationell press. Vinet är framställt enligt Méthode Cap Classique (Champagnemetoden) vilket innebär en andra jäsning på flaska. Druvorna till Pongrácz Brut, Pinot Noir 60 procent och Chardonnay 40 procent, är handplockade och efter pressning förs musten över till rostfria ståltankar där alkohol- och malolaktisk jäsning sker.

När det stilla vinet är färdigt tillsätts jäst och socker så att en andra jäsning i flaskan startar och moussen kan börja utvecklas. När även denna jäsning avslutats vilar vinet med jästen i ungefär två år innan degorgering (avlägsnandet av jäst) äger rum. Direkt efter den processen justeras sockerhalt och förlorad vinmängd innan buteljen försluts med kork och grimma.

Smaken är relativt fyllig och har en krämig mousse med viss brödighet som kulminerar i en fruktig avslutning. Här finns inslag av äpplen, jäst, nötter och citrusfrukter. Vinet passar utmärkt som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur. Som de citronmarinerade räkorna enligt nedan.

Årets jury bestod av Andreas Kjörling, Bo Patrikson, Karsten Thurfjell och Christopher Jarnvall. Tävlingen anordnas av Fine Wine.

citrusmarinerade-rakor-till-champagne-686

Citronmarinerade räkor med blomkålscreme

Ingredienser:
4 port.
200 g skalade räkor
75 g gurka
1 litet äpple
20 g bladspenat
3 msk pressad citron
3 msk olivolja
Salt

Blomkålscreme
300 g blomkål utan blast
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Salt

Till servering
½ dl krutonger
40 g forellrom
Körvel

Så här gör du:
Skär blomkålen i mindre bitar och koka den mjuk i mjölken och grädden. Mixa den slät, smaka av med salt och kyl ner. Skala äpple och gurka och tärna i ½ cm stora bitar. Skölj och låt spenaten torka väl. Blanda räkor, gurka, äpple och spenat med citron och olivolja, smaka av med salt.

Lägg upp den marinerade räksalladen i fyra fina skålar, toppa med en tesked av blomkålscremen, ringla runt forellrommen och strö över krutongerna.

Receptkälla: Janake Wine Group, Fredagskocken Mattias Larsson

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar