HEM

Bubbeldags med 5 i topp

Det närmar sig bubbelvinets högtid. Kanske är det därför dags att redan nu börja prova sig fram till favoritbubblet. Vinguiden.com tipsar om de fem bästa bubblorna på beställningssortimentet.

Mousserande vin är så mycket mer än bara bubblor. Det är olika druvor, olika länder, olika vindistrikt och olika traditioner som tillsammans avgör vad bubblet smakar. Och varför. Ta till exempel Champagne, alltså distriktet där man gör världens mest kända och bästa bubbelvin. Här hittar vi de tre druvorna pinot noir, pinot meunier och chardonnay där de två första är blå till färgen och den sistnämnda grön. Ändå är allt vin som lämnar detta nordfranska vindistrikt vitt. Hur kommer det sig? Jo, efter att man pressat druvorna separeras musten från druvskalen där färgen sitter och kvar får vi en jäsande must som är helt transparent.

Bubbel-glas-686

Nästan champagne

Men den stora hemligheten bakom det mytomspunna vinet är, förutom det svala klimatet där druvorna växer som ger vinet mycket friska toner samt jordmånen som ger vinet en specifik karaktär med minerala inslag, en andra jäsning på flaska. Detta innebär att vinet får en brödig ton och att bubblorna ger vinet en extra skjuts när det kommer till den fruktsyrliga tonen. Att champagne är dyrt har med dels produktionskostnaden att göra, dels – naturligtvis – med efterfrågan. Men gott, det är det alltid.

Många områden har försökt kopiera Champagne, men har efter år av vedermödor insett att förutsättningarna är för annorlunda. Och så länge de är det, kommer vinet att smaka som, i bästa fall, nästan champagne. Men bara nästan.
Därför är det så mycket mer spännande att producenter av bubbelvin de senaste decennierna börjat producera ett vin som är unikt från just deras odlingsområde. Här hittar vi mousserande vin som cava från norra Spanien, prosecco från nordöstra Italien, sekt från Tyskland, sparkling från Ungern samt crémant från olika delar av Frankrike. För att nämna några.

Många viner, långt ifrån alla, är tillverkade på samma sätt som champagne, alltså en andra jäsning på flaska. Men för att det ska smaka champagne, kan vinet bara komma från, just det – Champagne.

Bubbel-kork-686

5 Bästa Bubbel

Château Fuissé Crémant de Bourgogne Brut

Château Fuissé Crémant de Bourgogne Brut 0

Skarpt i syran, elegant med snygg frukt i återhållen, läckert stram stil. Smaken domineras av mineralitet, lätt stålig ton (tänk rostfritt kärl), bra komplexitet och friskt i en mycket fruktdriven, välbalanserad stil. Mycket vin för pengarna! Konsumeras med fördel till sashimi på lax med citrus och lätt picklad rödlök.
Art.nr: 75520 - Pris: 219 kr

Gramona Imperial Gran Reserva

Gramona Imperial Gran Reserva 2013

Sötfruktigt, läckert brödigt i komplex doft med inslag av både äpplen och en stenig, bitter ton. Smak som drar åt både mineralitet och smörstekta krutonger, fin syra med balanserande fruktighet i överraskande komplex och finessrik stil. Cava när den är som bäst! Till friterad torsk med remouladsås blir vinet ännu lite godare.
Art.nr: 71964 - Pris: 225.00 kr

Tribaut Cuvée René Brut

Tribaut Cuvée René Brut 0

Mycket doft och smak för pengarna! Här hittar vi både mogen frukt, jäst, brödiga toner, smör, citrus, grillad (!) citron, balans och en fin syra i ytterst konsumentvänlig stil. Fin längd dessutom där alla komponenter trivs ihop. Utmärkt och lite vågat till en saffransstinn skaldjurspaella med aioli.
Art.nr: 77882 - Pris: 425 kr

Chill Out Prosecco

Chill Out Prosecco

Enklare prosecco med viss balans, sötaktigt, frukt som drar åt päron, äpple med liten frisk ton. Smaken är ren, balanserad om än i något enklare, snäll stil med viss frukt som honungsmelon och äpplen. Snällt buffévin som fungerar till den allra lättaste maten eller enkom för sig.
Art.nr: 77088 - Pris: 89.00 kr

Alice Bardot Cuvée Belle Noire Brut

Alice Bardot Cuvée Belle Noire Brut 0

Alice Bardot Cuvée Belle Noire Brut (Iconic Wines) Frankrike, Champagne CVCA 199 kr
Smakrikt torrt vin med frisk doft, inslag av brioche, smör, lite kola i fint balanserad stil. Smaken domineras av gula äpplen, en liten honungssötma, bra friskhet och en avslutande, avrundande brödig ton. Mycket vin för pengarna. Passar utmärkt till Toast Skagen, helst i kanapéform.
Art.nr: 75382 - Pris: 209 kr

Text & bedömning: Johan Franco Cereceda