HEM

Bubbel på Alla hjärtans dag

Vad passar om inte ett bubbel denna högtidsdag för alla romantiker. Men vilket bubbel? Och vad är det egentligen för skillnad på exempelvis en spumante och en prosecco? Vinguiden guidar dig i bubbeldjungeln.

En dag som Alla hjärtans dag konsumeras det betydligt mer bubbel än normalt. Vi sätter gärna drycken i ett romantiskt sammanhang.

På Vinguiden tycker Alla hjärtans dag är ytterligare ett skäl att dricka bubbel. Oavsett vilket. Att det händer mycket i bubbelvinvärlden är en stor, stor underdrift. Idag dricker vi mer än någonsin, och även om champagne står högst på listan över vad vi vill dricka, och prosecco över vad vi egentligen dricker, är det mer på gång. England visar framfötterna och producerar bättre bubbel än någonsin, nästan i paritet med mycket av det mousserande vinet som produceras i Champagne. Inte topparna möjligen, men absolut det mer generiska, i mellanprisklass.

Nu tar det inte slut där, utan länder som Ungern, när vi lämnar den industriella produktionen, går från klarhet till klarhet. Och nyligen lanserade Argentina ett bubbel på den svenska marknaden som var både spännande och av kvalitet. Sedan har vi förstås gamla områden som vi har kvar att upptäcka. Vouvray i Loire är en doldis men som gör eleganta viner, till en mycket attraktiv prislapp. Samtidigt, Italien är det land som profilerat sig främst de senaste åren. Inte bara på den svenska marknaden, som man kanske kan tro, utan även internationellt. Förklaringen stavas – naturligtvis – prosecco, det lättsamma bubbelvinet från Venetoregionen på druvan Glera.

Men det finns mycket annat spännande vin från i synnerhet norra Italien. Franciacorta är ett, Talento ett annat, Spumante ett tredje. Med den stora skillnaden att spumante är ett samlingsnamn för bubbel i Italien. När det dessutom kommer från Veneto, kan man ana att det är lite i Prosecco-stilen. Men varför väljer man då att skriva spumante på etiketten? Anledningarna är flera, bland annat att man kan ha andra druvor i för att öka komplexitetens skull. Och så kan vinet härstamma från olika delar av regionen, inte bara de distrikt som lyder under ursprungsnamnet Prosecco.

Möjligen något att tänka på när man firar. Visste du förresten varför vi firar denna högromantiska dag just den 14 februari? Jo, det är för att det på medeltiden ansågs vara den dag då fåglarna bildade par.


Vinguiden
tipsar