HEM

Bästa vinet till tacos

Det finns ingenting som slår tacos – framför allt inte på fredagskvällen! Du kan fylla din taco med i princip vad som helst och de ändlösa smakkombinationerna gör dessa tortillaförpackade delikatesser till den breda folkmassans favoritmat. Men vad dricker man till tacos ..?

När det gäller att para ihop vin med tacos är variationen lite av ett tveeggat svärd. Det bästa vinet för kycklingtacos är inte det bästa för fisk- eller klassiska köttfärstacos. De bästa vinerna är de som fokuserar på huvudinnehållet i varje enskild taco, men ändå är mångsidigt nog att matcha olika sorters tillbehör. Vi tipsar om de perfekta vinmatchningarna för alla sorters krispiga, kryddiga, syrliga och allmänt smakfyllda tacovarianter.

Taco-fisk-686

Fisktacos och albariño

Albariño förknippar man gärna med fräschör och friskhet, och vinet kombineras ofta med god vit fisk med citron och örttillbehör som grön salsa eller färsk koriander. De bästa vinerna lyfter upp de fräscha smakerna och kyler ner gommen från kryddiga jalapeños eller heta såser. Albariño från spanska Rias Baixas, som med sina fruktiga smaker bjuder på ett intryck av söthet i ett torrt vin, utgör det bästa komplementet till denna typ av taco.

Dessa ljusa vita viner kombinerar syrliga citrussmaker med apelsintoner och stenig mineralitet. Den höga syran framhäver smaken på milda fiskar likt en pressad citronklyfta. Den livliga syran och ljusa kroppen i en albariño öppnar även upp för en kombination med krispigt friterade fisktacos, genom att elimenera känslan av flottighet och istället lämnar kvar en fräsch eftersmak. Tung ek är ett ovanligt inslag i albariñoviner, så de kommer inte att kollidera med rikare tillbehör som guacamole eller gräddfil.

Taco-kyckling-686

Kycklingtacos och vinho verde

Eftersom kyckling är ett milt kött på egen hand, kryddas oftast fågelfyllda tacos med en medley av kryddor som kummin, chili och vitlök. Lägg smakrika såser och toppings på det och vinmatchningen blir en utmaning. Det bästa vinet för kycklingtacos ska kunna överbrygga klyftorna mellan kryddiga smaker och krispiga texturer och få hela rätten att kännas som en helhet. Portugisiska vinho verde gör ett enastående arbete genom att lyfta fram kryddorna samtidigt som det mildrar den värsta hettan i salsor och chilifrukter.

Vinho verde-viner är gjorda för att drickas unga, ”gröna” som namnet antyder, och bjuder på massor av fräscha smaker. Vinho verde kommer från ett litet kustområde i norra Portugal och definieras av milda citrussmaker, utsökt kropp och med en touch av bubblor. Vad som länge var Portugals bäst bevarade hemlighet har nu blivit allmänt tillgängliga fyndviner. Vinho verde görs av flera inhemska portugisiska druvor och resultatet varken övermannar en lättare taco – som vanlig grillad kyckling toppad med färska grönsaker och mild salsa – eller faller platt av starkare såser och smakrika ostar. Vinho verde klarar av både och.

Taco-carnitas-686

Carnitastacos och pinot noir eller vit Rhône

Många föredrar den kötttiga smaken och konsistensen av carnitas, vilket gör denna klassiska fläskfyllning till en storfavorit hos tacosälskare. Carnitas, vanligen tillverkat av axelns kött som är stekt, långsamt bräserat i olja och därefter strimlat, kombinerar den rika fläsksmaken med en hög grad av fett. De bästa vinerna för carnitas löser upp den oljiga känslan av köttet och accentuerar fläsksmaken med en skvätt fruktighet. Eftersom fläsk är ”det andra vita köttet” tar det inte parti för bara röda eller bara vita viner, vilket gör både pinot noir och vita Rhôneviner till fantastiska smakpartners. Båda sorterna har syran för att upplevas uppfriskande, men ändå tillräcklig kropp för att matcha fläskets alla smaker.

Pinot noir ger inte särskilt mörka, tanninrika viner, utan åtminstone enklare viner är ljusa i färgen med låg strävhet och ofta en viss syrlighet i smaken. Karaktären varierar i övrigt med jordmånen och klimatet. Druvornas tunna skal bidrar endast med milda tanniner och intensitet i sina viner. Pinot noir kommer inte att övermanna carnitastillbehören, som krispig coleslaw eller inlagd chili.

Vita Rhôneviner kompletterar carnitastacos på ett liknande sätt som pinot noir, trots att de har olika färg. Kroppen matchar carnitas fyllighet, och kryddig tropiska aromer framhäver fläskets tycke för frukt. Lagringen på ek ger traditionella Rhôneblandningar en mjuk, gräddliknande känsla i munnen som framhäver krämigheten i gräddfil, men kan ändå motverka hettan från chilipeppar eller framhäva majssalsan.

Tacos-beef-686

Köttfärstacos och tempranillo

Nötköttstacos, “originalet”, sägs ha sitt ursprung i mexikanska silvergruvor – troligen någon gång på 1800-talet. Denna hypotes grundar sig på det faktum att den första typen av taco var ”taco de Minero”, vilket kan översättas till “gruvarbetarens taco”. Taquito är ett spanskt ord som översatt till svenska blir “små tacos” och taco tros ha sitt ursprung i de små pappersbitarna som gruvarbetarna lindade kring krutet, som man stoppade ner i håligheter i berget innan sprängning.

Oavsett om dina tortillas fylls med enkel köttfärs, kryddigt grillkött eller rökigt lammkött gäller det att välja ett vin som står upp mot den kraftfulla köttsmaken och dess tillbehör. Ljusa, saftiga röda viner kan verka som en bra idé, men de bästa vinerna för nötköttstacos kombinerar jordiga smaker med tanniner och kropp som matchar djärvheten i dessa tacos. De bästa vinerna här är spanska tempranillos, särskilt reserva som har haft några år på sig att utvecklas. Balansen mellan syra och tanniner i tempranillo harmonierar med fettet i nötköttet och tillbehören som smält cheddarost, kryddig pico de gallo eller skivad avokado. Flaskor från Rioja och Ribera del Duero är bäst, särskilt de som är märkta reserva eller crianza. De bjuder på riklig ek, tanniner och mjuka smak av körsbär och hallon som är en riktig knockout ihop med kraftiga, köttiga tacos.

Tacos-wine-686

Källa: Vivino

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar