HEM

Åtta nyanser av sherry

Tillhör du också skaran som tror att sherry är sött och lämpar sig bäst till kaffet och desserten? Fel, fel, fel, som Brasse i ”Fem myror är fler än fyra elefanter” skulle ha sagt. Vi har låtit vinmakaren Beltrán Domecq, även kallad The President of Sherry, övertyga oss om att sherry passar utmärkt som måltidsdryck.

Det finns tre huvudtyper av sherry, Fino, Oloroso och Cream. Fino är mycket torr och ljust färgad medan Cream är en ordentligt sötad Oloroso, betydligt mörkare än Fino. Sherry är alltid en blandning av äldre och yngre viner. Det speciella spanska klimatet – där Spanien och Afrika möts – med 300 soldagar och några kraftiga regndagar ställer krav på den vita kritjorden, som har hög absorberingsförmåga. Kalken i jorden ger det lagrade vinet en högre alkoholhalt, i snitt mellan 14 och dryga 20 procent.

Beltrán Domecq bjuder på åtta olika sorters sherry, kombinerat med bland annat sherrysill, ristad lax, sotad oxfilé och chokladkladdkaka. Resultatet är åtta olika spännande smakkombinationer! Vi lär oss att dricka sherry i riktiga vinglas, inga smala små dessertglas. Drycken bör också vara nedkyld.

”You have all the opportunities to drink sherry!” Beltrán Domecq

sherryprovning_2

sherryprovning_3

sherryprovning_1

Du hittar vårt utbud av sherry här

Klicka för att dela på facebook