HEM

Aktuellt

Att hitta grillmästaren inom sig

Visst har hösten närmat sig och visst är det många som ställer in grillen för denna gång. Men gör inte det! Vinguidens Michael Anderquim gillar att grilla, trots allt. Tror vin. Men visst, frågorna infinner sig när han står där vid grillen, den enda frågan efter den andra…

Vi svenskar är ett grillande folk – och i takt med att utrustningarna blivit allt mer avancerade har även kunskapsnivåerna på det som ska grillas höjts avsevärt. Nu ska jag redan här slå fast att jag är urusel på att grilla, av många olika anledningar. Främst är det väl tålamodet som brukar ställa till det, jag har väldigt svårt att stå vid en grill och bara råstirra rakt ner i gallret – det slutar oftast med att tanken svävar iväg mot något annat och sedan väcks jag till verkligheten igen för att något osar bränt eller att en brandvarnare i närheten vrålar för full hals.

Jag erkänner också att jag inte riktigt hittat ”grillmästaren” inom mig – det vill säga HAN som gärna bredbent och självklart tar plats vid Webern eller klotgrillen som vore det en styrplats på en lyxyacht – och till vilken det krävs ett speciellt certifikat som bara heliga munkar vid ett hemligt utvalt kloster kan utfärda.

Grilla! Men vad, när, hur?

Jag kan känna riktig avund till den typen av människor som med obändigt självförtroende hanterar köttbitar, grönsaker, fiskpaket, korvar och fågel i alla format och storlekar, och som inför varje vändning av det som ska grillas snurrar med grillverktygen som vore det den sista duellen i en hårdkokt westernfilm. Tufft, läckert och faktiskt en smula sensuellt – däremot är inte alltid resultatet av grillexcessen lika med succé – det krävs förutom en smula finess, fantasi och förberedelse faktiskt lite bredd bland kunskaperna.

Frågor infinner sig ofrånkomligen: Vad man bör grilla, hur man ska grilla, när man ska grilla, var ska man grilla och framförallt – vad ska jag kombinera mina mästerverk med när det kommer till dryckesval?

Sedan några år tillbaka är också grillsäsong i Sverige ofta lika med boxviner. Praktiskt, prisvärt och oftast okomplicerat som tillbehör. Det är väl gott nog så länge man själv känner sig nöjd. Däremot är jag övertygad om att det slarvas rejält hos merparten som väljer ”Chateau Cardbordeaux” som grillvin. Med det menat att mycket av det goda som skapats av mästergrillaren i form av smak, kryddning, grillskorpa, marinering, rub, glaze etcetera sköljs bort i en obönhörlig vintsunami i boxform på grund av slarv och snålhet. Slentrianen gör att det oftast hellre väljs box i stället för flaska för att priset är lägre och/eller apk-värdet (alkohol-per- krona) är högre, vilket är lite synd.

Låt mig ändå fastslå att jag nu inte dissar boxviner per se, det finns idag många bra produkter – absolut, men lyfter vi blicken från grilloset en stund så finns det än mäktigare upplevelser att upptäcka i flaskform istället.

Så om jag lovar att försöka bli bättre vid grillgallret så kanske du kan lova mig att försöka höja kvalitén på det du vill dricka till dina mästerverk i sommar?

Deal? Bra – då ska du få några fina vintips inför årets grillsäsong:

Indomita Varietal Chardonnay
2022
Indomita Varietal Chardonnay
ARTNR: 6522 Eftersom försommarvärmen nu äntligen känns pålitligt generös törs vi planera för grillkvällar där fiskrätter står på menyn. Jag är stor älskare av grillad kotlettfisk antingen det är lax,marulk eller annan spännande fisk. Torskrygg går också fint och glöm inte att ett packat foliepaket med div primörer, örtsmör, citrus, kryddor och en fiskfilé som får ligga på gallret en stund är ett utmärkt grillalternativ som dessutom sköter sig självt medan man som grillmästare kan ägna sig åt dryckesvalet … Cono Sur Single Vineyard Chardonnay 2016 från Aconcagua Casablanca passar utmärkt när fisken anrättas i grillad form. Chardonnaydräkten är tropisk med toner av kiwi, vanilj, citrus och honungsmelon i både doft och smak. 50 % av vinet har jäst 3 månader på franska ekfat och övriga 50 % på temperaturkontrollerade ståltankar vilket ger en lätt fatton som också minner om rostade nötter. Frisk och härlig syra, medelfylligt och väldigt elegant i munhålan. Silkigt len och i mitt tycke ett av de bästa Chardonnay-vinerna från nya världen just nu, väldigt prisvärd också!

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
75 kr
Campillo Blanco Fermentado en Barrica
2014
Campillo Blanco Fermentado en Barrica
Vitt vin från Rioja är kanske inte det första man tänker på om det ska matchas med grillat. Så bra då att det finns tillfällen då man ska bryta fördomar och eventuella traditioner som gått i stå. Denna Campillo Blanco Fermentado en Barrica bjuder på en fyllig och smakrik upplevelse i såväl mun som näsa. Vinet har fått ligga och mogna på ekfat en tid vilket ger en smörig, fet och rostad karaktär där vanilj, citrus och äpplen bildar en läcker smakpalett tillsammans med grillad fisk i stil med torskrygg eller annan kotlettfisk. Passar även fint till grillat fläsk eller fågel där en glaze med till exempel mango och ingefära kan bli en spännande upptäckt.
750 ml - 12.00% -
99.00 kr

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic
2021
Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic
En klassiker! Grillat kött och viner från Côtes-du-Rhône lirar väldigt bra ihop. Mycket fruktighet, kryddighet och där egenskaper som lagerblad, svartpeppar och lakrits gifter sig fint med de marinader och rubs som inte innehåller alltför mycket hetta. Den enda ”eld” som ska uppstå vid grillen är den som sätter fyr på maskineriet, inte i munhålan – därför är det bra att hålla koll på alkoholhalter och styrka i smaksättarna. Xavier Grenach Vielles Vignes fungerar utmärkt till grillade lammracks och entrecote för att nämna några favoriter.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
125 kr

Cigarra Gran Passo Touriga Nacional Cabernet Sauvignon
2020
Cigarra Gran Passo Touriga Nacional Cabernet Sauvignon
En stilig portugis är inte helt fel som sällskap då det ska grillas. Cigarra Gran Passo där blenden Touriga Nacional och Cabernet Sauvigon bjuder på härlig frukt i form av svarta vinbär och plommon. Lägg därtill andra doft- och smakegenskaper som vanilj, lakrits och en örtighet som lätt kan matchas med smaksättare till det som ska grillas. Den eleganta fattonen i vinet lyfter riktigt fint till en grillad oxfilé med en fetare sås i stil med klassisk bearnaise eller café de paris.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
91 kr

Grand Marnier Rouge
Grand Marnier Rouge
Cabernet Sauvignon har räddat många grillkvällar då den har fina egenskaper att kunna ”klä sig i lite olika kostymer” – det vill säga det passar till rätt mycket som läggs på grillen. Nöt, lamm, fläsk, kyckling och min favorit högrevsburgare!. Det gäller bara att ha lite koll på kryddning, smaksättare, såser, marinader, glaze och rubs i min mening, och varför inte temperaturen också.
Columbia Crest H3 Cabernet Sauvignon 2011 från Washington State bjuder på läckra toner av fat, svarta vinbär, kaffe och choklad. Silkigt len och med en finfin balans i både smak och doft. Inbjudande när serveringstemperaturen prickar 16 grader och när vinet fått stå en stund i glaset för att ”öppna upp sin palett”.
Min favorit då det kommer till grillade hamburgare.
500 ml - 40% - Sockerhalt 20.2 g per 100 ml
359 kr

Santa Tresa Frappato
2015
Santa Tresa Frappato
De senaste årens publika succé bland grillvinerna har varit av italiensk karaktär – det vill säga gärna i appassimento-stil. Våga lyfta blicken lite denna vår/sommar och släpp fram ett spännande eko-vin gjort på den sicilianska druvan Frappato. Ett mjukt, fruktigt vin där toner av hallon, jordgubb och körsbär samsas fint med den läckra syran, vilket gör det utmärkt till grillat lamm, fläsk och fågel. Slänger du dessutom på ett gäng salsicciakorvar med toscanska örter i köttmixen på grillgallret så jublar smaklökarna tillsammans med denna Santa Tresa Frappato.
750 ml - 13% -
105 kr

Leopard's Leap Family Collection Pinotage Rosé
2014
Leopard's Leap Family Collection Pinotage Rosé
Hur har vi det med rosévinerna till grillen då? Ska de enbart förpassas till rollen som aptitretare och törstsläckare ”i väntan på”? Nej då – tvärtom. Jag är stor fan av grillade skaldjur i form av havskräftor, gambas och hummer och leker gärna med olika smaker då kycklingbitar ska grillas Leopards Leap pinotage rosé från Sydafrika är en utmärkt kamrat vid bägge tillfällena. Vinets ljuvliga smak av blodapelsin, jordgubb och persika är urläcker tillsammans med just grillade havskräftor där man serverar en fräsch sommarsallad till och stänker på lite mangosalsa tillsammans med några granatäpplekärnor på toppen. Torrt vin, hög syra och mycket sommarfrukt tillsammans med den klassiska Pinotage-karaktären gör detta rosévin till en av mina favoriter då det gäller rosé och grillad mat. Utmärkt till ett grillspett fyllt av fläskfilé och grillade rotfrukter.
750 ml - 12.50% -
99.00 kr


De senaste åren är det ändå den laxrosa roséstilen från Provence som blivit det självklara valet för många som väljer rosévin när det ska grillas ”lättare rätter”, med det menar jag fisk, kyckling och ljust kött. Château Henri Bonnaud 2015 med sin friska, fräscha och eleganta fruktighet trivs utmärkt tillsammans med smaker kryddor och örter som matchar det grillade. Väldigt gott vin till grillade havskräftor som också rubbats i örter och med en balanserad citrusaioli som sällskap.
kr


Vendela Bjurberg