HEM

Snälleröds – Ekologiskt kryddat brännvin och en del av vårt dryckesarv

BerntsonsBesk_landning

Så här inför somriga högtider såsom Nationaldagen och Midsommar kände vi att det var dags att ta på oss hatten och ge oss ut i grönskan. Många påstår att det har regnat hela maj, men faktum är att vi (på självaste Picknickens Dag!) lyckades pricka in en dag med både grönska och solsken. Denna vecka kommer att gå i sommarens tecken, och för att riktigt få in den där midsommarkänslan kommer vi att bjuda på smårätter i perfekt harmoni tillsammans med olika typer av kryddat brännvin. För vi tycker att brännvin är som allra godast tillsammans med mat.

Och på tal om brännvin. Snälleröd i Skåne är en by med gedigna brännvinstraditioner sedan början av 1900-talet, som 1991 fick nytt liv genom familjen Berntson. Familjen bor sedan 1962 på Snälleröds Säteri, ett stenkast från det gamla bränneriet, mellan Färingtofta och Norra Rörum och ca 1,5 mil från Ljungbyhed.

Herr Berntsons Besk är djupt rotad i skånsk- och halländsk dryckestradition. Traditionellt användes Besken främst för medicinska ändamål, men senare blev den en välkomstdryck. Idag dricks Besk främst som snaps. Den fungerar fint till kraftiga maträtter, men vi dricker den helst som en liten aperitif innan maten. Herr Berntsons Besk är en traditionellt framställd Besk, gjord på ekologiska råvaror. En verklig svensk dryckesklassiker!

 

Screen Shot 2015-06-01 at 15.05.20

 


 

Vinguiden.com firar in sommaren med en vecka i brännvinets tecken – Se fler artiklar och recept i kombination med brännvin – Läs mer

 

Jungfruns_puff2