HEM

Älskade och hatade retsina

Klicka på pilen för att läsa mer

Antingen älskar man vinet, eller så skyr man den som pesten. Oavsett vilket är det ett alldeles säreget vin från Grekland.

Greklands mest kända vin heter retsina och får tillverkas runt om i landet även om merparten produceras kring huvudstaden Aten. Det är mycket speciellt och antingen älskar man det, eller så hatar man det. Det lämnar alltså ingen oberörd.

Vinet har tillverkats i över 3000 år, långt före många vinodlingar såg ljus i övriga Europa. Det karakteristiska är kådasmaken, att det både doftar och smakar lite vaxigt, har en fyllig karaktär, att det smakar skumt. Men det är inte så konstigt då retsina är tillverkat som ett vanligt vitt vin med där man häller i bitar av kåda direkt i jästanken.

Den här kådan, som hämtas från Aleppotallen, utsöndrar en olja som sedan lägger sig som ett täcke på vinets yta och hindrar både oxidation och bakterieangrepp. Men det ger också smak och det är idén när man använder kåda idag. Tidigare, alltså historiskt, var kådan ett sätt att försluta amfororna med där vinet förvarades. Men eftersom kådan droppade ner i vinet, eller åtminstone kom i kontakt med det, gav det också smak. En smak man tyckte om. Man kan ana att den samtidigt dolde en massa bismaker, för vi ska komma ihåg att mycket av det vin som producerades för länge sedan kunde ha en rad smaker som inte alla var av positiv karaktär.

Retsina får tillverkas i hela Grekland men merparten av produktion sker i de östra delarna, i regionerna Attica, Euboea samt Boeotia.

Vintips!
82524, 79950