HEM

Snapsen då, nu och till sillen

Vi svenskar är ett folk av traditioner. Högtider är förknippade med många mat- och dryckesmåsten och påsken vill inte vara sämre. En för många viktig ingrediens på middagsbordet under påskhelgen är sillen – och snapsen. Av den anledningen bjuder vi på lite snapskuriosa med historiska inslag, sillrecept och en bok om akvavit och kryddat brännvin.

Citronsill

Klicka för att visa recept
Citronsill
Klicka för att visa recept
Svenska högtider tenderar att se rätt lika ut vad gäller mat och dryck. Midsommar, jul och påsk – då äter vi gärna sill och dricker matchande snaps. Snapsen räknas som en av våra mest svenska dryckestraditioner och den inlagda sillen är en självklar ingrediens på matbordet. Smakvariationerna är oändliga. Vi har valt att bjuda på en fräsch citronsill, som passar lika bra på smörgåsen som på tallriken.

Ingredienser:
4 urvattnade saltsillfiléer
1 purjolök i ringar
1 dl finhackad dill

Lag:
Saft av 3 citroner
1 dl vatten
1½ dl strösocker
1 lagerblad
1 tsk grovt krossade vitpepparkorn
1 tsk grovt krossade kryddpepparkorn
3 kryddnejlikor

Gör så här:
Skölj sillfiléerna väl. Skär dem i bitar. Blanda samman ingredienserna till lagen och koka upp den. Låt lagen kallna. Varva sillen med purjolök och dill i en burk. Häll den kalla lagen över sillen. Låt sillen stå kallt minst ett dygn före serveringen.

Receptkälla: Dansukker

OP bok Sanna och Kalle

Born in 1891…

“Born in 1891 and still invited to the party”. Så lyder titeln på boken om goda drinkar i allmänhet – och med O.P. Anderson i synnerhet. Vi har pratat med upphovsmakarna som levererat text och bild, Sanna Sundin och Calle Magnusson, som bjuder på ett par goda snapsdrinkar. Läs, skaka och inspireras!

Hur skapades idén om en O.P. Anderson-bok?
– Vi hade börjat samla en del material om hur akvavit och kryddat brännvin används utanför de klassiska traditionstillfällena, vilket vi publicerade i våra sociala medier. Baren var en självklar del i detta och vi förstod snabbt att det fanns massvis av kunskap och engagemang för vårt svenska kulturarv bland våra svenska bartenders, berättar Sanna Sundin, Brand Manager & Marketing Specialist, Altia Sweden AB.

– Vi kände att det var vår uppgift att samla detta och förmedla kunskapen och inspirationen vidare. Dels för att lyfta upp akvavit och kryddat brännvin, men också pusha för hur vassa svenska bartenders är!

Hur har ni samlat in allt material?
– Det har varit den kanske enklaste och roligaste delen av projektet. Vi har vänt oss till personer som vi tycker är föredömen för branschen och det svenska kulturarv som vi förvaltar. De har gjort sin grej och vi har gjort vår – provsmakat!

– Skämt å sido så är det fantastiskt roligt att få uttrycka sig i text och bild, framförallt när det rör sig om ett ämne vi båda brinner för. Brist på material har aldrig funnits, så det har nog mer handlat om att sätta gränser för hur mycket vi faktiskt skulle hinna dokumentera innan tryckeriet stod och flåsade oss i nacken inför lanseringen.

Hur hett är det med akvavit cocktails – i Sverige respektive övriga världen?
– Stekhett! Vi har nyligen skapat ett forum där en begränsad skara av grymma bartenders från Sverige, Norge, Finland och Danmark deltar. Här pratar vi trender och bidrar till utvecklingen av cocktails på akvavit. Man blir väldigt säker på att akvavit inte är någon förlegad gubbdryck i detta sällskap.

– Vi kommer även göra ett antal nedslag bland barer som blivit ärade med en plats i World’s 50 Best Bars för att få en inblick i hur de jobbar med akvavit. Tanken är att plåta och skriva några rader – det är dags för O.P. Anderson att ta klivet ut i världen, med förhoppningsvis en ännu tjockare bok i handen.

Vem är bokens målgrupp?
– Alla som inte dricker alkohol med enda syfte att “bli på ljummen”!

Några ord om dig och Calle Magnusson!
– Vi är en blandning av en marknadsföringsjunkie med vass penna och en energisk produktexpert som båda har en stor kärlek för dryck! Jag har rollen som Brand Manager inom sprit och jobbar även som digital- och sociala medier-specialist inom dryck med ett beroende för gastronomi. Calle jobbar som produktexpert inom sprit och har bland annat en bakgrund som fotograf och kock, men han har också startat och drivit åtta krogar utspridda i Sverige.

– Tillsammans åker vi nu land och rike runt och inspirerar om mat och dryck. Jag tror inte att det kommer som en överraskning för någon att vi trivs rätt bra med våra jobb!

”Born in 1891 and still inviter to the party” finns att köpa via Grandpas webbutik och vanliga butiker.

Jal Jeera Elephant Baba Collins/Indian-Trop Cooler

Klicka för att visa recept
Jal Jeera Elephant Baba Collins/Indian-Trop Cooler
Klicka för att visa recept
Ingredienser:
40 ml O.P. Anderson
20 ml kokosnötlikör
30 ml färsk limejuice
20 ml sockerlag
En liten nypa havssalt
Soda

Gör så här:
”Skaka, sila ner i ett glas och toppa med soda. Garnera med en limeskiva eller vad du kan tänkas ha hemma som känns indiskt. Det här är en riktigt återfuktande törstsläckare med en tropisk och örtaktig touch!” Patrik Tapper, bartender.

Aquamule

Klicka för att visa recept
Aquamule
Klicka för att visa recept
Ingredienser:
40 ml O.P. Anderson
10 ml gul Chartreuse
15 ml ingefärajuice
15 ml sockerlag
20 ml färsk limejuice
Soda

Gör så här:
“Häll ingredienserna i en shake, skaka ordentligt och sila därefter ner i ett Collinsglas. Toppa med soda och garnera med en limeskiva. En fräsch Aquamule är serverad!” Pontus Arensberg, bartender.

Snaps i glas

Klicka för att läsa mer

Snapsen – en älskad nationaldryck

Skandinaviens nationaldryck, kryddat brännvin, har genom historien lovsjungits av helgon, bönder och Ulf Lundell. Drycken har prisats av apotekare och forskare och förbjudits av kungar. Den baserades till en början på vin, och destilleringsmetoden att ”bränna vinet” gav upphov till ordet brännvin.

Ordet ”sup” uppkom på 1600-talet då svenskarna gjorde soppa på hembränt brännvin, skorpor, socker och vatten – och drack denna med sked. Häng med på vår brännvinsresa från 1300-talet till nutid, med berättelser om hur “livets vatten” upptäckts, kryddats och ökat alltmer i popularitet.

Klicka för att läsa mer
Vår populära tradition att dricka kryddat brännvin som njutningsmedel slog igenom på 1800-talet, men historien sträcker sig längre tillbaka. Det äldsta daterade spåret efter brännvinsproduktion i Norden har hittats utanför Århus i Danmark, där man fann delar av brännpannor, så kallade alembiker, från sent 1300-tal. Brännvinet användes i medicin och kunskapen spreds först från munkar till apotekare under högmedeltiden. Drycken användes även i krut. Genom att fukta krutet med brännvin gick det att pressa större korn och det blev mindre explosivt. Drycken baserades till en början på vin och destilleringen kallades att ”bränna vinet”, vilket gav upphov till ordet brännvin.

Populärt med hembränt
Apotekare och alkemister började låta brännvinet filtreras genom kryddblandningar bestående av exempelvis kummin, anis, malört, fänkål och körvel. De började prata om kryddat brännvin som “Aqua vitae”, livets vatten på latin. Det äldsta receptet på kryddat brännvin kommer från Biskopen av Västerås, Peder Månsson. I sin Läkebok från år 1522 beskrivs processen att lägga örter, kryddor, blommor, rötter eller liknande i ”liffsens vathin”. Apoteksväsendet, som hade exklusiv rätt att sälja alkoholen, växte fram i städerna under 1600-talet och mängden recept på kryddat medicinskt brännvin ökade. Hushållens spritbränning tog fart när säd ersatte det dyra vinet som råvara. Drycken blev populär i Sverige när folk lärde sig att destillera själv till husbehov. Spriten intogs ofta med sked i en soppa gjord på brännvin, skorpor, socker och vatten. Ordet sup härstammar från brännvinssoppan.

På 1700-talet introducerades en ny råvara som kommit att bli huvudråvaran i brännvin ända sedan dess. Grevinnan och forskaren Eva De La Gardie presenterade en metod att göra sprit på kokt och mosad potatis blandat med kornmalt. Under 1800-talet introducerades brännvinsbordet, små rätter som serverades på ett bord tillsammans med drycken. Via hotell och restauranger spreds seden och utvecklades till vårt klassiska smörgåsbord. Brännvin kommersialiserades när tekniska framsteg medförde en industriell produktion. Det blev billigare att köpa in spriten än att göra den själv. Danska företaget Aalborg privilegerede Sirup- og Spritfabrik var först i Norden att använda den nya tekniken, som innebar större produktioner i större mängder med lägre kostnader och högre kvalitet med hjälp av så kallade kolonnapparater.

Skandinavisk nationaldryck
År 1891 lanserade Göteborgsföretaget O.P. Anderson och son sin berömda akvavit. smaksatt av kummin, anis och fänkål. Kryddblandningen blev även bas i Gammal Norrlands akvavit och Skåne akvavit under mellankrigtiden. Det kryddade brännvinet Akvaviten kallas ofta för ”Skandinaviens nationaldryck” då den dricks i Norge, Danmark och Sverige. Det är ett kryddat brännvin, enligt EU:s ursprungsbeteckning, som endast får kallas spritdrycker med en alkoholprocent på 37,5 procent eller högre, och där den dominerande kryddan måste vara dill och/eller kummin. Allt annat kallas för brännvin. Utöver dill och kummin får andra örter och kryddor som exempelvis fänkål och anis användas som komplement om de inte är dominerande.

Det kryddade brännvinet upplever en renässans och intresset för vår dryckeshistoria har inte varit större på många år. Kryddat brännvin har länge varit förknippad med snapsandet under högtidsstunder, men faktum är att kryddat brännvin är en fantastisk smakhöjare som passar till alla sorters mat.

O.P. Anderson Aquavit lanserades till Göteborgsutställningen 1891 och är Sveriges äldsta akvavit. O.P. Anderson är kryddad med kummin, anis och fänkål, en kryddning som vunnit guldpriser i många internationella tävlingar under årens lopp. Den är ekologiskt framställd på utvalda ekologiska råvaror och ekfatslagrad under åtta månader. O.P. Anderson passar utmärkt till sillrätter, men är även förträfflig till klassiska inrättningar och ost eller varför inte till grillat?

OP + Ost

Örtagårdsbrännvin med sina milda toner av rosmarin och timjan passar utmärkt till rökta lammkorvar.

Lammkorvar

Rånäs Brännvin, smaksatt med pomerans, honung och kanel, är en fantastisk smakhöjare till mörk choklad.

Mörk choklad

Snälleröds förvaltar traditioner
“Vi drivs av att föra vidare den svenska snapstraditionen. Att verka för snapsen i tiden, skulle man kunna säga. En äkta smak av svenskt hantverk för en ny generation finsmakare. Det är vad Snälleröds är.”

Snälleröds Ångbränneri Aktiebolag grundades 1901. Trakten var sedan länge känd för sina många brännerier med allt från små gårdsbrännerier, till större anläggningar. Brännvinskulturen var utbredd och djupt förankrad i folksjälen och det fanns ett behov från bönderna i trakten, att få avkastning för potatis och spannmål. Snälleröds ångbränneri var i drift under sjuttio år, men till slut fick man ge upp kampen; stordrift med lägre priser från konkurrenter, ointresse för närodlade produkter och ändrad konsumtion tog ut sin rätt och bränneriet stängdes 1971.

Tjugo år senare, 1991, beslöt familjen Berntson, som bott på Snälleröds säteri sedan tidigt 60-tal, att ta upp de gamla traditionerna igen. Gammal kunskap dokumenterades. Brännmästare som fortfarande fanns i livet, intervjuades; det gällde att lära sig allt om kryddor, mognadsgrad, maceration, styrka på sprit och all sådan kunskap som var på väg att gå förlorad.

Snälleröds

Herr Berntsons Besk
I Skåne och Halland är besktraditionen stark. För det nygamla Snälleröds var det därför naturligt att som första produkt ta fram en traditionell besk. I början av 90-talet fanns fortfarande ett statligt tillverkningsmonopol, som gjorde att spriten fick tas fram i Danmark. Mot alla odds lyckades dock “Herr Berntsons Besk” ta sig in i Systembolagets sortiment. Inspirerade av framgångarna siktade man nu framåt och vidgade sina vyer ytterligare. Nästa produkt kom att bli en vit glögg, gjord på druvan Elbling i Moseldalen. Snälleröds vita glögg blev en succé som fick stor uppmärksamhet i media och mottogs mycket bra av kunderna.

Numera produceras Snälleröds i närliggande Ljungbyhed. Drivkrafterna är alltjämt att bevara och utveckla, att förvalta de gamla brännvinstraditionerna, men utan det alltför mycket blir en romantisk återblick till det gamla sättet att dricka brännvin. Som smakförhöjare är kryddat brännvin alldeles ypperligt till många av våra traditionella rätter med räftor och skaldjur, kalixlöjrom, rökta korvar, sillinläggningar, lagrade ostar och så vidare.

Under de senaste decennierna har många sorters kryddat brännvin försvunnit från marknaden. Snälleröds utgör här ett undantag och är en av få producenter i Sverige som helt igenom producerar kryddat brännvin inom landet. För framtiden kan vi skönja en ljusning för vårt kryddade brännvin. Intresset är på väg att öka och kunskapen om att använda snapsen som en smakförhöjare i kombination med mat sprider sig. Det kryddade brännvinet, med sina olika varianter, är ypperligt att kombinera med olika maträtter – inte minst till rätter som traditionellt är svåra kombinera med vin, som till exempel inläggningar och hårdare rökta maträtter. Kryddat brännvin är också spännande att använda i drinkar, vilket börjar uppmärksammas bland bartenders världen över.

Källa: VGMAG
Textoriginal: Patrik Klingbert & David Björkén
Foto: David Björkén och Altia
Vill du läsa hela våra snapsskola – klicka här: VGMAG nr 3