HEM

Viner på Verdejo vinner erkännande

Verdejo heter den gröna druvan som odlas i spanska Kastilien León, regionen norr om huvudstaden Madrid. Druvan har tidigare gett viner med tydlig gräsig ton och inslag av svarta vinbär och mycket krusbär, ungefär som en Sauvignon Blanc, upphöjt till tio.

Men nu har producenterna ändrat orientering och gör istället ett vin som smakar… Verdejo. Fortfarande gräsigt men med elegantare frukt, minerala toner och en fin örtig, gräsig ton med inslag av äpple. Inriktningen är glasklar och vinerna är idag bättre än någonsin.

Vinguiden tipsar om fem riktigt bra viner på Verdejo och visar samtidigt att vita viner från Spanien får – och förtjänar – allt större uppmärksamhet.

Belondrade y Lurton Verdejo

Belondrade y Lurton Verdejo 2017

Komplext, fruktigt med fin mineral karaktär i elegant stil. Smakrikt med inslag av mogna rabarber, svarta vinbär i återhållen, närmast subtil stil och med rejäl längd.
Art.nr: 75451 - Pris: 425 kr
Finca Montepedroso Verdejo

Finca Montepedroso Verdejo 2019

Ståligt, fruktigt, inslag av mineral, mycket grönt gräs, nyslaget i friskt örtig stil. I smak riktigt bra balans, modernt i mer fruktorienterad, finessrik stil.
Art.nr: 79785 - Pris: 139 kr
Tinita Verdejo

Tinita Verdejo 2015

Överraskande modernt, bra friskhet, fin syra med lätt kryddiga inslag med äppeltoner. I smak fin balans, stålig klang, minerala toner, inslag av stenfrukt.
Art.nr: 76435 - Pris: 166.00 kr
Marqués de Riscal Organic

Marqués de Riscal Organic 2018

Dominerande fruktighet, äpplen, kryddor, örter, gräsiga toner i mycket ursprungspräglad ton. Frisk i smak, gräsig, ungfruktig med äppelkaraktär, lime, lätt sötaktig, örter.
Art.nr: 6001 - Pris: 89 kr
Solaz Blanco Verdejo Viura

Solaz Blanco Verdejo Viura 2014

Balanserad i doft, gräsiga toner, inslag av äppelfrukt och citrus. Ren smak, gröna äpplen, lime i balanserad och enkel stil med viss eftersmak.
Art.nr: 81662 - Pris: 89.00 kr