HEM

Med kraft att påverka

Vinguiden.com jobbar hårt och målmedvetet för att hjälpa så många som möjligt att hitta bra vin. Kundkraftiga skulle vi själva vilja kalla oss. Utan några direkta och konkreta jämförelser med elbolag i allmänhet, hittar vi trevliga beröringspunkter med ett företag med samma födelseår som vi – 1999 – som även hjälper sina (garanterat vinintresserade) kunder att hitta rätt i en snårig djungel.

Nej, vin och el går inte hand i hand. Det goda vinet som man handplockat till kvällens middag eller mingel gör sig oftast bäst i ackompanjemang av levande ljus. Men som av en händelse skulle det installeras en ny vinkyl, och då kom vi i kontakt med elbolaget som jobbar med grön el. Med grön el menas energi från förnybara källor, som vattenkraft, sol och vindkraft. När två vitt skilda 17-åringar börjar titta på sina intresseområden är det intressant att ändå hitta likheter mellan grön el och vinodling. Till exempel en begränsad miljöpåverkan, frisk luft och ett icke tärande på jordens resurser. Den förnybara elproduktionen tar stor hänsyn till miljö, klimat, djur, växter och människor.

Livets vatten

Vatten är nödvändigt för att odla vin, men kan även vara förödande i för stora mängder. I Chablis och Bourgogne i Frankrike till exempel har många viktiga vinodlingar och fält blivit totalförstörda av regn- och hagelstormar i år. Vindruvorna, särskilt de blå (rödvinsdruvorna), behöver solexponering för att uppnå skalmognad. I de svalaste vinområdena odlas huvudsakligen de gröna druvorna (vitvinsdruvor), och en av orsakerna till det är att druvor odlade i svalt klimat får en hög syrahalt, som snarare förknippas med välbalanserade vita än röda viner.

Kundkraft-sol-druvor-686

För mycket av det goda, för mycket sol och för mycket värme, ger visserligen mogna och söta druvor, men när syrahalten sjunker finns det en risk att vinerna blir syltiga och faller platt smakmässigt. Vindruvor som fått mogna för snabbt förlorar också många aromer. En lång växtsäsong anses däremot ge druvor med mer nyanserade, elegantare aromer. Ännu en komplikation med vinodling i tropiska klimat är den höga luftfuktigheten, som lätt kan orsaka ett angrepp av röta på druvorna.

Hantverk och kvalitet

Vinskörden kan antingen ske ytterst miljövänligt – för hand – eller med maskiner. Maskinskörd medför låga arbetskraftskostnader och går fort, vilket kan vara ett plus om man till exempel vill hinna skörda innan regn. Att skörda med maskin förutsätter att vingården är relativt platt, så alla som har varit i Toscana och bilklättrat uppför de vinklädda bergen inser att handplockning många gånger är det enda alternativet. Maskinskörden är dessutom inte särskilt skonsam mot druvklasarna, som åker med i skörden oavsett hur långt de hunnit i sin mognad. En mix av faktorer, som särskilt solexponerade vinrankor i branta sluttningar, selektiv skörd och en varsam hantering av druvklasarna, bildar grund för produktion av kvalitetsviner, medan maskinskörd i huvudsak används för enklare viner. Stora delar av världens viner skördas dock fortfarande manuellt – i högre utsträckning än många andra grödor.

Kundkraft-vindkraft-686
Vindkraftverk vid vinodlingarna

Vi konstaterar än en gång att vi troligen lägger lika mycket engagemang och kraft på att vägleda konsumenter, vare sig det handlar om att påverka sortimentet på Systembolagets hyllor eller att pressa elpriset för hundratusentals svenska hushåll. Same same but different.

Läs mer om Vinguidens systerbolag Kundkraft här. Via Kundkraft hittar man alltid den elleverantör som bjudit lägst elpris i elupphandlingarna, vilket sparar många kronor åt Kundkrafts 250 000 medlemmar. Företaget har funnits sedan 1999, lika länge som Vinguiden. En välbeprövad och bra tjänst – dessutom alltid grön el.

Kundkraft-lampa-686


Vinguiden
tipsar