HEM

Kultdistrikt med gult vin

Märkligt inklämt mellan Schweiz och Bourgogne hittar vi ett av Frankrikes mest säregna vinområden, Jura. Det är härifrån det kultförklarade gula vinet kommer ifrån. Gult vin? Jo, det har sin förklaring.

Många vinområden kämpar med en egen identitet, att göra viner som ingen annan gör. I hela världen. Det är med andra ord inte helt lätt och flera vinområden väljer att identifiera sig med en druva i bagaget, som de förvaltar väl. Men helt unikt är det sällan.

En förkärlek för unika viner

Bättre då att jobba med terroir, områdets unika förutsättningar koncentrerat till jordmånen, där en rad hemligheter döljer sig. Detta är ett långsiktigt projekt och inte alla tar striden, för samtidigt gör man det inte lätt för sig. Har man jobbat under några sekel med att hitta mysteriet med vad dessa yttre betingelser kan ge, har man ett försprång. För konsumenttrenden talar sitt tydliga språk: fler och fler älskar unika viner. Och är villiga att betala för det. Då ligger Jura bra till.


Château-Chalon i Jura.

‒ Vi har massor av unika egenskaper i Jura. Jordmånen är på vissa ställen över 230 miljoner år gammal, tre av de druvorna vi har finns bara här och så har vi ett bra klimat som ger vinerna både frukt och syra.

Det säger Jean-François Bourdy på vinfirman Caves Jean Bourdy, som är på blixtvisit i Sverige för att prata om områdets viner. Och det är något han verkligen gillar med sin erfarenhet som producent och ambassadör för Juras viner. Samtidigt har han en mycket opretentiös inställning till sitt vin och någon uppnäst vinsnobb är han långt ifrån.
‒ Jag tycker att ett vin ska avnjutas till en god bit mat. Det kan bli lite väl ambitiöst om vi alltid ska kommentera vad vi dricker.

Det gula vinet

Nu är många av vinerna från Jura så pass unika att de kräver kommentarer, eller upplysning om man så vill. Det håller han gärna med om, i synnerhet de viner som går under benämningen Vin Jaune, det gula vinet, och Vin de Paille. Det förstnämnda är ett vin som är kraftigt gult till färgen då det har legat minst sex år på fat. Det har utvecklat fina, fruktiga mognadstoner och kan påminna om en fino, den spanska sherryvarianten. Det andra vinet är tillverkat på druvor som torkats och får därför en mycket koncentrerad och söt smak. Spännande båda två.

En av anledningarna till Juras unika viner hittar vi också i Savagnin, en druva som ger mycket karaktär, även i ungt vin.
‒ Det är en lokal druva som vi odlat i över 800 år. Ytterligare en sak som gör Jura unikt, avslutar Jean-François Bourdy.


Du kanske även vill läsa dessa

Antikt vin sätter trenden

Antikt vin sätter trenden

Vin jaune, det gula vinet, har fått ett enormt genomslag de senaste åren. Varför? Vinguiden går till botten i ämnet. Vinet är närmast att betrakta som antikt, även i sin karakteristik, och ändå är d..

Läs mer