Grillad fläskfilé med äppelsalsa

Än är sommaren och grillsäsongen inte över. Vi tycker ju att grillat – och ett glas vin – alltid smakar gott, så här är några härliga fläskfiléspett ihop med ugnsbakade grönsaker och en äppelsalsa med sting.

Vi svenskar är ett grillande folk. Vi tar vad vi har och lägger allt från korvar, fågel, fisk och kött till grönsaker, sötsaker och frukt på gallret. Det blir helt enkelt lite godare när det är grillat! Dessa spett går även bra att steka ska tilläggas, om man nu av någon anledning varken kan eller vill använda grillen.

Marinad

Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg i köttet och låt ligga i minst 1 timme. Trä upp köttskivorna på spetten. Grilla eller stek i 3-4 minuter på varje sida.

Ugnstekta grönsaker

Sätt ugnen på 225°C. Blanda morötter, palsternacka, potatis, vit- och rödlök i en långpanna. Ringla över sirap och olja. Salta och peppra. Rör om. Låt stå i ugnen i cirka 20 minuter. Blanda i paprika och zucchini och låt stå inne i ytterligare 10 minuter. Strö på timjan eller oregano vid serveringen.

Äppelsalsa

Blanda samman samtliga ingredienser i en kastrull och koka tills äppeltärningarna är mjuka.

Servera tillsammans med ett gott vin. Och trevligt sällskap.

Vintips

Till den grillade fläskfilén och de smakrika tillbehören kan vi tipsa om ett rött vin från Portugal, Ripanço Private Selection. Doft och smak med inslag av mörka körsbär, hallon, svarta vinbär och viol.

Flaskfile-appelsalsa-686
Recept-/bildkälla: Dansukker

Så här beställer du vin

Välj dina viner och klicka beställ, så läggs de i varukorgen. Härifrån kommer du vidare till Systembolaget där du slutför din beställning. Du väljer i vilken butik du vill hämta och betala dina viner. Du kan även välja hemleverans. Enkelt, tryggt och fullständigt lagligt.

  • Sök, hitta och välj ditt vin

  • Lägg i korgen och beställ

  • Hämta och betala på valt systembolag