HEM

Vaccarèse

Den medelfylliga Vaccarèse passar bra till lättare kötträtter med fint syrlig karaktär. Gryta på kanin ska vara en riktigt bra matchning. Den odlas framför allt i södra Frankrike, där den har viss betydelse i både Châteauneuf-du- Pape, Gigondas och Côtes-du- Rhones Villages röda viner. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Vaccarèseviner

Vaccarèse – blå druva som bygger rött vin i Rhône

Det är inte helt lätt att förstå hur Vaccarèse lämpar sig som druva då den i stort sett alltid är komplementerande i blandviner. Den odlas i södra Frankrike, där den har möjligen viss betydelse i både Châteauneuf-du- Pape, Gigondas och Côtes-du- Rhones Villages röda viner. Alltså områden som gjort druvblandningar till konst.

Att den inte upptar mer än några procent av Rhônes yta har mycket att göra med att den är känslig för mjöldagg, alltså för fukt. Så det gäller att vårda den ömt. Druvsortens klasar är stora och ganska kompakta, vilket leder till att druvorna också riskerar att angripas av botrytis, röta. Den är idag en av de minst odlade blå druvsorterna i Châteauneuf-du-pape.

Den tillför vinerna syra, friskhet och möjligen en del struktur till vinerna. Samtidigt finns ju flera andra druvor som uppvisar en möjligen starkare karaktär när det kommer till just dessa egenskaper. Den är mycket ovanlig att hitta utanför Södra Rhône.

En blandning av Syrah och Cinsaut

Viner på Vaccarèse är mycket ovanliga, möjligen finns det enstaka lokala viner som knappast är för kommersiellt bruk. Den används med andra ord som blanddruva och ger då en del tanninstruktur, inslag av peppar, kryddor. Man brukar säga att Vaccarèse är en blandning av Syrah och Cinsault, men där vinerna eller musten ofta har en ljusare röd färg och lite lägre alkohol.

Vaccarese

Mat som passar med Vaccarèsevin

Den medelfylliga Vaccarèse passar bra till lättare kötträtter med fint syrlig karaktär. Gryta på kanin ska vara en riktigt bra matchning liksom en kycklinggryta med lite asiatiska inslag och med en fin fruktsyra som viktig komponent.


Fakta om Vaccarèse

  • Odlas: Frankrike
  • Kända områden: Châteauneuf-du- Pape och Côtes-du- Rhône Villages, Cigondas i södra Frankrike.
  • Smak: Rustika toner, blommiga inslag, viss friskhet med elegant karaktär, kan ha syltiga inslag påminnande en Syrah och viss pepprig karaktär.
  • Serveringstemperatur: 14-18 grader.
  • Passar till: Viner på Vaccarèse går bra till lättare kötträtter med liten sötma i antingen tillagningen eller som tillbehör då fruktsötman dämpar karaktären. Prova en lättare gryta på majskyckling med lite bondbönor och citron.
  • Synonymer: Brun Argenté, Camarese, Camares du Gard, Vacareze Blanc, samtliga i Frankrike.