HEM

Torrontés

Synonymt med Torrontésviner är lätta, torra och friska toner men även kraftigare inslag med djupare arom. Smakerna varierar från fruktiga toner av citron, mogna päron och persika till blommiga inslag av rosor och pelargon. I doften kan vi känna aromer av godis, blommor, kryddor och gröna äpplen. Torrontésviner är ofta lätta och kräver ingen lagring och bör drickas relativt unga, upp till två år. Viner på denna druva har stor personlighet med sina fruktiga smaker, parfymerade doft och höga syra. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Torrontésviner

Torrontés – en argentinsk favoritdruva

Torrontésdruvan tros vara en korsning inom vitis viniferafamiljen men härstammar inte från spanska Galicien där det finns en druva med samma namn. Torrontés är mycket uppskattad i Argentina, där de främsta Torrontésvinerna tillverkas, och anses vara lite av landets gröna nationaldruva.

Druvans utseende varierar beroende på sort. Den så kallade Torrontés Sanjuanoni ger stora bleka druvor i större klasar, medan Torrontés Mendocino ger mörkgula druvor i mindre klasar. Förutom dessa två sorter finns det ytterligare en variant av druvan, Torrontés Riojano. Dessa tre druvsorter är de mest förekommande att göra vitt Torrontésvin på. Druvorna trivs bäst på Andernas sluttningar där klimatet är torrare och svalare, förutsättningar som hjälper druvan att bevara sin naturliga arom och fruktsyra.

Fräscha och blommiga toner

Synonymt med Torrontésviner är lätta, torra och friska toner men även kraftigare inslag med djupare arom. Smakerna varierar från fruktiga toner av citron, mogna päron och persika till blommiga inslag av rosor och pelargon. I doften kan vi känna aromer av godis, blommor, kryddor och gröna äpplen. Torrontésviner är ofta lätta och kräver ingen lagring och bör drickas relativt unga, upp till två år. Viner på denna druva har stor personlighet med sina fruktiga smaker, parfymerade doft och höga syra.

torrontes

Mat som passar ihop med Torrontésviner

Njut av ett kylt glas torrontés som en uppfriskande start på måltiden. Drick den som den är eller till uppskuren skinka. Till varmrätt fungerar fisk och skaldjur utmärkt till. Även lite kryddigare mat från det indiska, kinesiska, eller thailändska köket passar bra ihop med denna blommiga druva. Då vinet också har lite örtiga aromer går den bra ihop med örtiga rätter kryddade med exempelvis koriander eller rosmarin.


Fakta om Torrontés

  • Odlas: Argentina och Chile.
  • Kända områden: Mendoza, Salta och San Juan (Argentina).
  • Smak: Frisk med relativt hög syra. Fruktiga smaker av fläder, persika, citron, ros och honungsmelon. Aningen kryddig.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Lättare fiskrätter samt kryddstark mat.
  • Synonymer: Moscatel Romano - Torrontés Sanjuanino och Malvasia - Torrontés Riojano (Argentina).