HEM

Tinta Barroca

Tinta Barrocaviner är mycket mörka till färgen och har inslag körsbär, plommon, choklad och en sötaktig ton. Ofta är den en kompletterande druva till norra Portugals stora viner. Alkoholen blir relativt hög och vinet får mjuka tanniner och en ibland närmast julkryddig ton. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Tinta Barrocaviner

Tinta Barroca – viktig komponent i portvinet

Tinta Barroca är en av många blå druvsorter från norra Portugal som fört en ganska anonym tillvaro. Det har helt enkelt att göra med att denna druva, liksom de flesta andra i området, använts som blanddruva. Att därför känna till karakteristiken kan vara svårt. Men nu har det kommit enstaka viner enkom tillverkade på Tinta Barroca, varvid vi lärt oss mer.

Fortfarande är den dock vanligast som blanddruva. Och som del i ett vin, torrt från DOP Douro eller sött från DOP Porto, tillför den främst alkohol, mörk färg och en rejäl, något rustikt fruktig ton. Den är ganska högavkastande och har bra motståndskraft mot sjukdomar, däremot bör den inte odlas i för varmt klimat och den kan snabbt bli övermogen, mer russinlik på vinrankan.

Den odlas även i mindre utsträckning i Sydafrika där den tidigare använts till de portvinsliknande vinerna som produceras i landet. Allesverloren, en vinfirma i Sydafrikas vindistrikt Swartland, var, som kuriositet, först ut att lansera ett endruvsvin på den portugisiska druvan.

Tinta Barroca ger viner med mörk färg

Tinta Barrocaviner är mycket mörka till färgen och har inslag av körsbär, plommon, choklad och en sötaktig ton. Ofta är den en kompletterande druva till norra Portugals stora viner, men uppträder ibland även ensamt. Alkoholen blir relativt hög och vinet får mjuka tanniner och en ibland närmast julkryddig ton.

tinta-barroca

Mat som passar ihop med Tinta Barrocaviner

Tinta Barrocaviner passar mycket bra till kraftigare, lite rustikare kötträtter, då helst om köttet legat på grillen. Serveras gärna med kraftiga tillbehör som feta såser, grillade rotfrukter och röd paprika. Om vinet är av portvinskaraktär, alltså sötare, är det lämpligast att ta fram ostar, allt från smakrika hårdostar till grönmögelvarienter.


Fakta om Tinta Barroca

  • Odlas: Portugal och Sydafrika.
  • Kända områden: Douro, Porto och Tras os Montes i Portugal samt Swartland i Sydafrika.
  • Smak: Relativt hög alkohol, mjuka tanniner med tydliga inslag av körsbärs- och plommonfrukt.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Smakrika kötträtter, grillat kött, gärna vilt som serveras med grillad paprika, ugnsbakad potatis och rödvinssky.
  • Synonymer: Inga kända synonymer.