HEM

Tannat

Tannatviner har mycket strävhet, smakintensitet och en hel del syra, något som är mycket viktig att tänka på när mat ska dukas fram. Ta gärna nötkött med massor av proteiner men bygg vidare med feta tillbehör, en sås eller röra, då strävheten jobbar mot just det feta. Klicka på pilen för att läsa mer

Tannat – en av världens strävaste druvor

Tannat är helt klart en av världens kraftigaste druvsorter och alltså inte helt lätta att handskas med. För att låta den mjukas upp lite, låter man gärna Tannat blandas med Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc, en åtgärd som säger en hel del om druvans egenskaper. Detta sker i sydvästra Frankrike, i synnerhet i distriktet Madiran, där man sedan några decennier dessutom brukar en speciall vinifierningsteknink, mikrosyretillsätting, på engelska microoxygenation. Det innebär helt enkelt att man blåser in luft i vinet på Tannat. På detta sätt mjuknar vinet en smula.

Samtidigt ska man ha klart för sig att viner på Tannat är mycket lagringsbara, och kräver lagring i uppemot fem, tio år för att de ska kunna konsumeras. En egenskap som gett vinet världsrykte.
Tannat odlas även i Sydamerika i synnerhet i Uruguay, där den tidigare felaktigt kunde gå under namnet Hariague. De var nämligen Don Pascual Harriague som i mitten på 1800-talet introducerade druvan till Uruguay och därmed gav namnet till druvan. Idag ser man emellertid inte längre namnet på Tannat.

Vinerna bortom franska Madrian är alltid mjukare till sin karaktär, dock med fortfarande relativt hög strävhet, syra och frukt.

Tannatviner med hög garvsyra och smakintensitet

Nu är det stor skillnad på Tannatviner från sydvästra Frankrikes Madiran och Nya världens varianter. I Frankrike kännetecknas vinerna av en påtaglig stramhet vilket gör att vinerna ofta måste lagras några år innan de ska konsumeras. Namnet Tannat sägs relatera till det franska ordet för strävhet, tannin. Är vinet en druvblandning där Tannat dominerar, upplevs det ofta som mer konsumtionsvänligt redan vid unga år. Nya världenviner, ofta från Uruguay och Kalifornien, har en mjukare ton och är lättillgängliga redan vid släpp.

tannat

Mat som passar ihop med Tannatviner

Tannatviner har mycket strävhet, smakintensitet och en hel del syra, något som är mycket viktigt att tänka på när mat ska dukas fram. Ta gärna nötkött med massor av proteiner men bygg vidare med feta tillbehör, en sås eller röra, då strävheten jobbar mot just det feta. Sedan bör maten matcha vinets smakintensitet och då blir det mycket smakrika rätter som gryta på högrev eller märgrätter som fungerar bäst. Undvik starkt kryddad mat då vinets strävhet förstärker hettan i maten.


Fakta om Tannat

  • Odlas: Främst i sydvästra Frankrike men också i flera länder i Sydamerika, i Kalifornien, USA samt i Australien.
  • Kända områden: Madiran i Sydvästra Frankrike, Canelones och Juanico i Uruguay samt Serra Gaúcha i Brasilien.
  • Smak: Mycket sträv med hög syra, smak av lakrits, beck, blommig, björnbär, svarta vinbär, eldig och med en gärna animalisk ton.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Kraftiga kötträtter, gärna med smakrika tillbehör, grytor på nöt med syrliga inslag. Även lagrade hårdostar med inslag av sälta är utmärkt till ett vin på Tannat.
  • Synonymer: Moustroun (Frankrike), Bordeleza Belcha samt tidigare även Harriague (Uruguay).