HEM

Petit Meslier

Petit Meslier odlas på några ynka hektar, framför allt i Marnedalen i Champagne. Det finns möjligen en förklaring till den låga odlingsfrekvensen: Den knoppar tidigt vilket gör den mycket känslig för vårfrost. Men kvalitet har den. Petit Meslier-viner präglas av inslag av Granny Smith-äpplen, vit persika och en rejäl syra. Klicka på pilen för att läsa mer

Petit Meslier – solitär druva som ger bra syra

Petit Meslier är tillåten i Champagne. Med andra ord, att distriktet skulle bestå endast av tre druvsorter, Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir, visar sig alltså inte stämma. Även Arbanne, Pinot Blanc och Pinot Gris tillåts. Men man ska ha klart för sig att det handlar om ytterst små odlingar.

Det finns emellertid en poäng i att ha kvar dessa druvor, Petit Messlier i synnerhet. Den ger nämligen vinet riktigt bra syra, i synnerhet de år då det varit en smula för varmt för att friskheten i vinerna från Champagne ska vara påtaglig.

Samtidigt, Petit Meslier odlas på några ynka hektar, framför allt i Marnedalen väster om Epernay. Det finns möjligen ytterligare en förklaring till den låga odlingsfrekvensen: Den knoppar tidigt vilket gör den mycket känslig för vårfrost. I firman Champagne Moutard et Fils Cuvée Six Cepages är den en av sex druvsorter och används kanske mer som kuriositet än som oumbärlig beståndsdel. Druvan odlas också i Australien, dock i mycket liten utsträckning.

Lättsam druva med markerad friskhet

Endast några enstaka producenter använder sig av den men det mest noterbara exemplet är Duval-Leroy som gör ett endruvsvin på Petit Meslier. Sensationellt bara det. Petit Meslier-viner präglas av inslag av Granny Smith-äpplen, vit persika och en rejäl syra. Petit Meslier är en korsning mellan Gouais Blanc och Jura-druvan Savagnin.

Petit Meslier

Mat som passar ihop med Petit Meslierviner

Viner på Petit Meslier, de få som finns, passar till skaldjur eller till lättare fiskrätter med mycket friskhet som bas. Går också bra till sallader, kycklingrätter med asiatiska inslag eller helt enkelt som aperitif, dock med en amuse i närheten då vinet har en markerad syra.

Förslag på Petit Meslier-viner

I dagsläget finns inga viner på Petit Meslier på den svenska marknaden.


Fakta om Petit Meslier

  • Odlas: Frankrike, Australien.
  • Kända områden: Champagne i Frankrike, Tasmanien och Eden Valley i Australien.
  • Smak: Relativt anonym med frukt och markerad syra som främsta företräden, inslag av gröna äpplen och med en lätt blommig ton. Används nästan alltid som blanddruva.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Lättare fiskrätter, skaldjur eller enkla sallader med påtagligt frisk karaktär. Fungerar med asiatiska rätter där friskheten är markerad.
  • Synonymer: Meslier De Champagne, Meslier Dore, Meslier Saint-Francois (Frankrike).