HEM

Moscatel

Moscatel är en druva med hög sockerhalt. I varmare områden kring Medelhavet används den till söta viner som gifter sig väl med områdets alla desserter, oavsett om du befinner dig på den italienska ön Pantellería eller i södra Spanien. Runt om i stora delar av världen kallas den Muscat och är egentligen är ett samlingsnamn för en hel druvfamilj med sitt troliga ursprung i Mellanöstern. Beroende på var druvan har odlats och vinifierats ser vi tydliga skillnader i karaktär och smak. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Moscatelviner

Moscatel – en av tre storheter i Jerez

Moscatel är en druva med hög sockerhalt. I varmare områden används den gärna till söta viner som gifter sig väl med Medelhavets alla desserter, oavsett om du befinner dig på den italienska ön Pantellería eller i södra Spanien kring staden Jerez.

Runt om i stora delar av världen kallas den Muscat och är egentligen är ett samlingsnamn för en hel druvfamilj med sitt troliga ursprung i Mellanöstern (Muscat är också namnet på huvudstaden i Oman.) Druvorna är gröna och odlas över hela världen, främst i Frankrike, Italien, Spanien och Portugal. Beroende på var druvan har odlats och vinifierats ser vi tydliga skillnader i karaktär och smak.

Moscatel kallas druvan på iberiska halvön och där är det egentligen en fråga om en vinstil. Vinet är sött, har en fylligare karaktär och med tydligt fruktorienterat inslag, gärna mörk färg som i oxiderat. Det är en druva som har långa traditioner och som odlas runt om i hela Andalusien. Ibland används Moscatel som sötningsvin, då i sherry-varianten Pale Cream.

Moscatel

Druva med mycket smak av druva

Moscateldruvan är ofta lätt att känna igen i vinglaset då man ofta säger att vinet har karaktär av druva, så som vi känner dem som bordsdruvor, dem vi äter. De är söta med tunt skal, i sin torra form har vinerna medelhög syra och mycket fruktig karaktär med inslag av blommor och apelsin. Som söta är vinerna mycket aromatiska med tydlig karaktär av russin, tropiska frukter, aprikos och persika. Lagras dessutom vinerna kan vi hitta både choklad och kaffe i karaktären.

Mat som passar med Moscatelvin

Ett vin på Moscatel är nästan alltid sött, därför krävs desserter till detta uttrycksfulla vin. Med sin fruktiga sötma är bärdesserter att föredra, glass eller lättare bakverk, gärna med mandelmassa. Svensk semla och ett glas Moscatel är en lika överraskande som välsmakande kombination. Torra viner på Moscatel går riktigt bra till asiatisk mat då sötman i vinet balanserar och möter en del av den kryddiga tonen i maten.


Fakta om Moscatel

  • Odlas: Spanien, Italien, Portugal, delar av Grekland men även Frankrike, Australien och Kalifornien, då under annat namn, ofta Muscat.
  • Kända områden: Jerez, Málaga, Alicante (Spanien), Asti, Pantellería (Italien), Setúbal (Portugal) samt Alsace och Beaumes de Venise (Frankrike).
  • Smak: Ofta söta viner, då gärna kryddiga, fruktiga, mycket druviga med inslag av russin. Torra viner på Moscatel är enklare i sin karaktär med medelhög syra och mycket aromatiska.
  • Serveringstemperatur:
  • Passar till: De söta vinerna passar bra till efterrätter, gärna med frukt, apelsin eller desserter på bär. De torra vinerna går till enklare sallader eller fiskrätter.
  • Synonymer: Muscat (Frankrike, övriga världen), Zibbibo (Pantellería, Italien) Moscato (Italien), Muskotály (Ungern) och Muskateller (Tyskland).