HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Mencía

Mencíaviner får gärna en mycket mineral karaktär vilket dels har att göra med att den odlas i jordmåner med hög mineralhalt, dels med att den har en unik förmåga att tillgodogöra sig sitt habitat. Vinerna blir samtidigt balanserade då den har erkänt hög tanninstruktur samt en rejäl portion frukt och syra. Vi talar några av Spaniens elegantaste röda viner, ett epitet gott som något. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Mencíaviner

Mencía – spansk elegans med omtvistat ursprung

Det har länge tillverkats vin i Spaniens nordvästra hörn på druvan Mencía. Alltsedan 800-talet var vinproduktionen igång men det är samtidigt först på sistone som druvan nått internationell uppmärksamhet. Samtidigt ska man ha klart för sig att druvan gett nämnvärt lagringsbara viner sedan snart hundra år. Men det är i takt med att vår kunskap om spanska viner har ökat som vi har sökt vidare i den spanska vindjungeln och då hittat denna skatt i ett egentligen mer utpräglat vitvinsområde.

Men vi ska ha klart för oss att detta är en druva i världsklass. Tidigare var många inne på att det skulle kunna vara samma druva som Cabernet Franc, som munkar från norra Frankrike tog med sig under sin pilgrimsvandring till Santiago de Compostela i västra Spanien, en idé som under senare tid emellertid har skrinlagts. Samtidigt finns det vissa sensoriska likheter druvorna mellan. Idag är Mencía att betrakta som en av Spaniens allra bästa druvor.

Mencía används ofta som enda druva i de flesta vinerna från Spaniens nordvästra hörn. Möjligen kompletteras vinet med andra lokala druvsorter, internationellt mycket okända. Men druvans goda rykte har lett till ett stort intresse för områdena Bierzo och Ribeira Sacra, inte minst på den svenska marknaden.

Mencíaviner med lätt gräsiga toner och mycken områdestypiskhet

Mencíaviner får gärna en mycket mineral karaktär vilket dels har att göra med att den odlas i jordmåner med hög mineralhalt, dels med att den har en unik förmåga att tillgodogöra sig sitt habitat. Vinerna blir samtidigt balanserade då den har erkänt hög tanninstruktur samt en rejäl portion frukt och syra. Vi talar några av Spaniens elegantaste röda viner, ett epitet gott som något.

mencia

Mat som passar ihop med Mencíaviner

Mencíaviner blir ofta mycket smakintensiva med påtaglig mineral karaktär och med en efterhängsen mycket pigg syra. Samtidigt finns här en garvsyra som är viktig att tänka på när det ska sättas mat till. Tänk därför eleganta kötträtter men var inte rädd för en hög smakintensitet i maten. Kombinera gärna med syrliga tillbehör. Vin på Mencía fungerar också alldeles förträffligt till några av norra Spaniens många hårdostar.


Fakta om Mencía

  • Odlas: Främst i nordvästra Spanien men också delar av mellersta delen av landet samt i norra Portugal.
  • Kända områden: Bierzo i Kastilien León, Ribeira Sacra och Valdeorras i Galicien och delvis i övriga Kastilien León samt i Dão (Portugal).
  • Smak: Hög strävhet och syra med smak av lakrits, björnbär, granatäpplen, moreller, mogna bär och en gärna vegetativ ton samt med bra mineral karaktär.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Medelkraftiga kötträtter, gärna av elegantare slag med hög proteinfaktor och smakrika tillbehör. Även lagrade hårdostar är utmärkt till ett vin på Mencía, gärna då vällagrad manchego.
  • Synonymer: Fernao Pires Tinto, Jaen, Jaen do Dão (Portugal).