HEM

Koshu

Med sin höga syra och låga alkoholhalt är vinerna på Kushu utmärkta till den japanska maten, i synnerhet sashimi och sushi, men även lite kraftigare rätter som tempura, grillspett med liten sötma och grillade skaldjur. Viner på Koshu fungerar också till det rena nordiska köket, i synnerhet då det serveras fisk eller vegetariska rätter. Klicka på pilen för att läsa mer

Koshu – spännande vitvinsdruva från Japan

Koshu är något så ovanligt som en japanska druva de gör vin på i landet. Den har en lätt röd färg i skalet men används framför allt för vita viner, stilla som mousserande. Med bra resultat, dessutom. Något som inte alltid var fallet för bara ett tjugotal år sedan.

Men i trakterna kring berget Fuji finns idag omkring 80 vinerier på en sammanlagd areal om närmare 500 hektar som alla jobbar kvalitetsorienterat och har nu hittat en säregen, mycket spännande stil på vinet. Den växer i ett extremklimat med långa heta dagar och mycket svala nätter, dessutom i ett mycket fuktigt habitat. Inte det optimala för vinproduktion, men Koshu tycks stå pall med benägen hjälp av allt skickligare vinmakare. Ofta binds rankorna upp enligt pergolamodellen varvid man undviker att druvorna kommer i kontakt med markens fukt.
Det var i slutet på 1800-talet man började producera vin i Japan och då på Koshudruvan som ska ha kommit till Japan genom Sidenvägen från Kaukasus över Kina för över 1000 år sedan. Koshu tillhör arten Vitis Vinifiera som under århundraden anpassats till den japanska miljön. Ofta ympas plantor på rötter från andra vinstockar för att på så vis undvika angrepp från vinlusen.

Koshu ger viner med japanska smaker
Viner på druvan Koshu ger rena viner, friska viner med mycket hög syra och karaktäristiska japanska smaker som kokt ris, tofu och aromatkrydda men också citrus, mineral och vit persika. Ofta tillverkas stilla viner men det är också ganska vanligt att de japanska vinfirmorna producerar mousserande viner på druvan, välsmakande de också.

koshu

Mat som passar ihop med Koshuviner

Med sin höga syra och låga alkoholhalt är vinerna på Kushu utmärkta till den japanska maten, i synnerhet sashimi och sushi, men även lite kraftigare rätter som tempura, grillspett med liten sötma och grillade skaldjur. Viner på Koshu fungerar också till det rena nordiska köket, i synnerhet då det serveras fisk eller vegetariska rätter.


Fakta om Koshu

  • Odlas: I Japan.
  • Kända områden: Regionen Yamanashi i trakterna kring berget Fuji.
  • Smak: Hög syra, rena smaker med inslag av kokt ris, tofu, närmast laktiska toner och blommiga inslag.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Japansk mat med sushi i fokus, men även andra risrätter där vinets egenskaper gifter sig med den japanska matens karakteristiska inslag. Vin på Kusho fungerar också utmärkt till fisk i alla dess former.
  • Synonymer: Gia Tsjou, Raisin de Yamanachi, Vigne de Yeddo (Japan).