HEM

Isabella

En av världens mest odlade druvsorter har det vackra namnet Isabella. Men druvan är inte känd för sin kvalitet utan mer för att det kan ha varit den som fick med sig vinlusen till Europa, som sedan ödelade hela kontinentens vingårdar. Men vi lär oss med tiden och visst kan vi idag uppskatta ett glas vin på druvan Isabella, ett lätt, fruktigt vin till kallskuret eller på balkongen, även om vinet smakar jordgubbstuggummi… Klicka på pilen för att läsa mer

Isabella – en världens vanligaste druvor

Isabella är kanske märkligt nog en av världens mest utbredda druvor. Det ska vara en korsning mellan Vitis Labrusca och Vitis Vinifera, men mer exakt vet man inte. Ursprunget hittar vi i USA. Det kan vara den druva som är roten till vinlusens entré till den europeiska kontinenten eftersom den själv är motståndskraftig mot lusen.

Historiskt har denna druvsort alltid haft ett skamfilat rykte. Inte bara för vinlusaffären, utan också och kanske framför allt för att den betraktas ha mycket låg kvalitet. Det intressanta är att den har förbjudits för vinproduktion i stora delar av Europa, samtidigt som den odlas i stora delar av Nya världen.

Den är mycket tålig, dels mot värme, dels mot kyla och den är dessutom motståndskraftig mot skadeinsekter och mjöldagg, en av anledningarna till att den odlas i länder som Brasilien, Bali och Colombia. Noterbart är att den står bakom det populära röda bubbelvinet från norra Italien som går under namnet Fragolino. Högs osäkert dock om det är den druvan som används idag till det populära vinet.

Med doft av bubbelgum

Isabella är en druvsort som står för volym, frukt och en hel jordgubbstoner. Doft och smak som många känner kan enklast beskrivas som bubbelgum, Hubba bubba, eller foxy på engelska. Syran är relativt låg, strävheten låg, fruktigheten relativt hög. En druva för mycket enkla viner.

Isabella

Mat som passar ihop med Isabella-viner

Lätta maträtter passar som allra bästa till viner på Isabella. Det ska vara enkel mat utan för kraftiga smaker, kryddighet går bra, men inte för komplext. Ett svalt glas av Isabella är kanske det bästa eller till enklare kallskuret.


Fakta om Isabella

  • Odlas: Runt om i stora delar av Nya världen.
  • Kända områden: Ön Pico tillhörande Azorerna och norra Italien där det produceras det röda bubbelvinet Fragolino (se också nedan).
  • Smak: Enkel, okomplicerad med mycket fruktig ton, låg strävhet och låg syra där en del tycker vinet smakar bubbelgum, foxy.
  • Serveringstemperatur: 14-16 grader.
  • Passar till: Mycket lätta maträtter, fågel, fisk eller mittemellan, men det ska gärna vara enklare smaker, typs kycklingsallad eller sallad med lättrökt skinka.
  • Synonymer: Albany Surprise (USA), Fragola (Italien), Odessa (Ukraina).