HEM

Godello

Godello är en doftintensiv druvsort som ger fylliga, närmast vaxiga toner med tropisk karaktär à la parfymerade inslag som mangofrukt, chirimoya och mogna bananer. Den anses vara en av de bästa vitvinsdruvorna i världen. Eller som Jancis Robinson, megakänd brittisk vinkritiker säger: Glorius Godello. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Godelloviner

Godello – Spaniens bästa vitvinsdruva

Visst har Godello, denna fina vitvinsdruva med hemvist i nordvästra delen av iberiska halvön, hamnat i skuggan av Albariño. Men det bästa är att de är så olika varandra att det finns plats för dem båda.

Godello är ju en betydligt mer aromatisk druva, med lite mindre syra, fetare helt enkelt. Det sägs att den kan ha sin motsvarighet i den gröna storheten från norra Rhône, Viognier. Det finns absolut likheter och teorin gör gällande att den skulle ha transporterats med munkar på väg till Santiago de Compostela och den helige Jakobs grav, från just Rhônedalen. Detta är dock inte vederlagt och det finns inga DNA-analyser som skulle kunna bekräfta teorin.

Druvsorten trivs dessutom i ek, ytterligare en olikhet mot Albariño, möjligen. Godello odlas sparsmakat och ett lågt skördeuttag ger mycket koncentrerade viner med vaxiga toner, komplex smak. Den trivs i ett torrare, svalare klimat men kräver samtidigt omvårdnad. Då är den en av de bästa vitvinsdruvorna i världen. Eller som Jancis Robinson, megakänd brittisk vinkritiker säger: Glorius Godello.

Aromatiska och vaxiga toner

Godello är en doftintensiv druvsort som ger fylliga, närmast vaxiga toner med tropisk karaktär à la parfymerade inslag som mangofrukt, chirimoya och mogna bananer. Den trivs i ek och ger ifrån sig en rejält komplex karaktär, samtidigt är den udda med sin doft- och smakintensitet och örtiga toner med fin koncentration och lång eftersmak i eldig, kryddig stil.

Godello

Mat som passar ihop med Godello-viner

Smakrika rätter, fisk i ugn, rostade rotfrukter och gärna med en liten fruktsötma som tillbehör, en chutney på tropisk frukt är att föredra till ett vin på Godello. Med sin eldiga, kryddiga karaktär, med en liten vaniljsötma, bör det vara intensiva smaker som ger vinet en fin matchning. Pulpo a la Gallega, grillad bläckfisk kryddad med torkad paprika och olivolja är en klassiker.


Fakta om Godello

  • Odlas: Galicien och Kastilien León i Spanien.
  • Kända områden: Valdeorras i Galicien och Bierzo i Kastilien León (Spanien).
  • Smak: Vaxig, smakrik med inslag av tropiska frukter, medelfyllig till fyllig, lång eftersmak med komplex karaktär.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Passar till: Kraftigare fiskrätter, gärna med smakrika tillbehör, smörstekt eller rillad. Funerar också till lättare kötträtter med feta såser.
  • Synonymer: Gouveio, Berdello, Godelho, Ojo de Gallo samt Trincadente (Spanien).