HEM

Cinsault

Cinsault är känd som blanddruva i många av rosévinerna från södra Frankrike. Eller de röda vinerna från Gigondas i Rhône eller i Bandols viner. Den är också känd som den ena hälften i den sydafrikanska druvan Pinotage, där den andra hälften är Pinot Noir. Som endruvsvin är den emellertid tämligen okänd, beroende på att den nästan alltid används i blandviner blandviner. Men det finns enstaka producenter i exempelvis Languedoc som producerar endruvsviner på mycket hög kvalitet. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Cinsaultviner

Cinsault – enkel druva bakom många roséviner

Druvan Cinsault, ibland Cinsaut, är mest känd som blanddruva i månmga av rosévinerna från södra Frankrike. Eller de röda vinerna från Gigondas i Rhône eller i Bandols viner. Den är också känd som den ena hälften i den sydafrikanska druvan Pinotage, en blandning mellan Pinot Noir och Hermitage, det tidigare sydafrikanska namnet för Cinsault, där den adderar en del av den parfymerade tonen i landets nationaldruva.

Som endruvsvin är den däremot ganska okänd. Mycket för att den normalt har både låg syra och ganska låg strävhet. Och för att den – därför- traditionellt använts i blandviner. Det finns enstaka producenter i Languedoc som producerar endruvsviner på den och resultatet blir ett lättsamt, fruktigt rött vin med ljusröd färg.

Den är emellertid ganska populär då den är lätt att maskinskörda och att den är motståndskraftig mot fukt. Den mognar dessutom tidigt. Nu odlas den runt om i världen där vi hittar endruvsviner både i Australien och Kalifornien. I Libanons mest kända vin, Chateau Musar, är den en viktig komponent. Cinsault trivs i värme.

Cinsaultviner med parfymerade toner och ljus färg

De få viner som tillverkas till 100 procent på Cinsault världen över har en hel del likheter: de är ljusa till färgen, har en örtigt parfymerad ton, är lätta med viss syra, låg strävhet och mycket rödbäriga inslag. Det är sällan vinerna ligger på ekfat, utan man vill behålla den närmast frivola stilen druvan karakteriseras av. För vinproducenten gäller att dra ner på skördeuttaget för att smaken i ett Cinsaultvin verkligen ska komma fram.

Cinsault

Mat som passar ihop med Cinsaultviner

Tack vare sin ofta mycket lätta, rödbäriga karaktär, är viner på Cinsault bra till lättare rätter, fisk eller kött med örtiga tillbehör, gärna med viss smakintensiv karaktär för att matcha de parfymerade tonerna. Eller varför inte en sallad med knaperstekt bacon och kyckling? Vinet är också riktigt bra som aperitif.


Fakta om Cinsault

  • Odlas: Främst i södra Frankrike, på Korsika, södra Italien, lite i Libanon och i Sydafrika.
  • Kända områden: Minervois och Corbières i Languedoc, Frankrike, Nordafrika, främst Algeriet, Lodi i Kalofirnien, USA och något i Bekaadalen i Libanon.
  • Smak: Låg strävhet och syra, aromatisk, fruktig med något parfymerade toner, lätt, rödbärig, smak körsbär, örter och blåbär. Kort eftersmak.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Lätta kötträtter, med örtiga smaker, sallader eller fisk av enklare karaktär med rena smaker. Endruvsviner på Cinsault fungerar också utmärkt som aperitif.
  • Synonymer: Ottavianello (Italien) Black Malvoisie (USA), Hermitage (Sydafrika), Black Prince (Australien).