HEM

Agiorgitiko

Agiorgitiko är närmast att betrakta som den grekiska nationaldruvan. Den odlas framför allt väster om den grekiska huvudstaden Aten, men har idag blivit så populär att den odlas på flera håll runt om i landet. Det är en blå druva man kan göra många olika typer av vin på, vilket också är den del i hemligheten bakom druvans popularitet. Tidigare när viner på Agiorgitiko gick på export, byttes namnet till det mer lättuttalade Saint Georges, ett ändring som idag tack och lov inte längre görs. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Agiorgitikoviner

Agiorgitiko – Greklands internationellt mest kända druva

Den blå druvan Agiorgitiko är troligen Greklands mest kända druvsort. Den odlas framför allt i Nemea väster om Aten där den har hittat sitt bästa habitat. På omkring 500 meter över havet i klassiskt inlandsklimat ger den också ett betydligt mer komplext vin med hög strävhet än om den odlas i varmare klimat på lägre höjd.

Agiorgitiko är med andra ord en druva man kan göra många olika typer av vin på; allt från lätta roséviner till några av landets mest komplexa viner. Den blandas med fördel med Cabernet Sauvignon.

Namnet kommer troligen från ett litet kapell i Nemea men vi hittar den på den internationella marknaden även under namnet Saint George. Detta då många producenter tidigare ansåg att det grekiska namnet var för svåruttalat för konsumenten utanför landets gränser. Idag återgår många däremot till det inhemska namnet. I folkmun kallas den ibland för Herkules blod.

Agiorgitiko ger allt från roséviner till kraftpaket

Hur viner på Agiorgitiko smakar beror alldeles på vilken typ av vin producenten väljer att göra. De ljusa, lätta vinerna smakar ibland en smula klent med låg friskhet men med fin fruktig karaktär, De mest genomarbetade vinerna, ofta kraftig röda, får en intensiv smak med högre syra (höghöjdsodling), medelhög tanninstruktur och lång eftersmak.

pedro-ximenez

Mat som passar ihop med Agiorgitikoviner

De lätta vinerna på Agiorgitiko passar ihop med enklare mat som tonfisk eller grekisk sallad, kyckling eller pasta. Ett kraftigare, mer strukturerat rött vin gifter sig däremot mycket väl till smakrik mat som nötkött på grill eller i ugn som serveras med mer intensiva tillbehör och bra örtig karaktär. Varför inte en typisk grekisk lammgryta som man strör lite fetaost över?


Fakta om Agiorgitiko

  • Odlas: Grekland
  • Kända områden: Nemea på halvön Peleponnesos, väster om Aten. Men den är idag så populär att den odlas på flera håll i Grekland.
  • Smak: Alldeles beroende på vilken vintyp man gör på druvan, men generellt har den en relativt låg fruktsyra, medelhög strävhet, mycket fruktig karaktär med både söta toner och inslag av örter, kryddor.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Allt från enklare kötträtter eller fisk för den del till kraftiga kötträtter med smakrika tillbehör av kryddig karaktär. De enklaste, närmast rosa vinerna fungerar utmärkt till kyckling eller grekisk sallad.
  • Synonymer: Mavro Nemeas och Mavroudi Nemeas (Grekland), Saint-George (internationellt).