HEM

Wine cooler med persika

Vitt vin. Så vansinnigt gott till maten. Och minglet. Eller som här – i en wine cooler, där vinet bildar basen tillsammans med persika och fruktsoda. Så nu önskar vi oss en varm och härlig brittsommar och börjar öva på vår cooler!

En wine cooler är en alkoholhaltig dryck gjord av vin och fruktjuice, ofta i kombination med en kolsyrad dryck och socker, alternativt en söt läsk. Coolers är generellt sett ganska alkoholsvaga.

Wine cooler utan vin

Traditionellt hemgjorda wine coolers började under tidigt åttiotal att tillverkas och säljas på flaska av kommersiella distributörer, särskilt i områden där deras lägre alkoholhalt kom att lyda under mindre restriktiva lagar än vinlagarna. Eftersom det mesta av vinsmaken hamnar i skuggan av dryckens frukt- och sockerinnehåll användes oftast vin av billigaste tillgängliga sort och kvalitet. När USA i januari 1991 femdubblade punktskatten på vin valde de flesta wine cooler-producenterna att skippa vinet i mixen och ersatte det med billigare malt. Dessa maltbaserade coolers landar i en annan kategori av dryck, som ibland kallas ”maltdryck” eller bara cooler.

I Tyskland blev wine coolers populära först i början av 2000-talet, när den tyska regeringen införde en extra skatt på alkoläsk (som är en färdig blandning av alkohol och läsk). För att kringgå högre beskattning gick då vissa tyska producenter över till wine coolers, som marknadsförs på samma sätt som alkoläsk.

Wine Cooler Peach

Hur som helst – här är ett enkelt och läskande recept på en traditionell wine cooler med vin, läsk och fruktjuice.

1 glas
1 dl vitt vin, välkylt (gärna en torr chardonnay)
2 dl 7-Up eller fruktsoda
0,5 dl juice av persika, alternativt annan juice eller stark saft
Persikoskivor
Is

Så här gör du:
Häll vin över lite is i ett snyggt glas, det får gärna vara högt. Tillsätt läsk och till sist juice. Garnera med skivor av persika.

Wine-cooler-peach-drink-686

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar