HEM

Weekend på Häringe Slott

År efter år har Askungen frågat sig själv “vad är väl en bal på slottet”. Vinguiden.com var mer nyfiken på ett dygn på slottet och sökte därför upp ett sådant i närområdet, närmare bestämt i Västerhaninge – en knapp halvtimmes bilfärd söder om Stockholm. Vi checkade in på Häringe Slott, där vi åt, drack och sov gott. Med viss oro för de omtalade slottsspökena …

Häringe Slotts huvudbyggnad, lärde vi oss, stod färdig 1657. Flera kända namn finns med på listan över ägare, däribland Gustav II Adolf, och 1929 köpte industrimannen Torsten Kreuger egendomen. Han bidrog med en ny trädgård och vad som troligen var Sveriges första swimmingpool. Vi tillbringade natten i Wenner-Gren-flygeln, där gamla tidningsurklipp vittnar om att Axel Wenner-Gren och hans fru Marguerite, som tog över slottet 1934, utformade interiören och den konstnärliga inredningen till nuvarande utseende. Under Wenner-Grens era besöktes Häringe Slott av välkända gäster som Greta Garbo, Zarah Leander, Danny Kaye och Josephine Baker.

Ytterligare några ägare passerade revy på slottet och först på 1970-talet började man bygga upp en hotell- och konferensrörelse. Idag är det familjen Ljungberg som äger och driver Häringe Slott, med sina 15 slottssalonger, sex flyglar, 67 rum och sex spöken. Det senare antalet skämtades det friskt om under vår vistelse, men flera privata kontakter påstår sig faktiskt ha upplevt spöken på slottet! Om detta ber vi att få återkomma till vid eventuella framtida iakttagelser …

Meny för hunden, barnen, husse och matte

Många hundägare är väl bekanta med Häringe Slott, det hundvänliga hotellet. Som de själva uttrycker det: “Eftersom hundar också uppskattar god mat ska de självklart äta i sällskap med husse och matte när de är hos oss.”. Hundar får vistas i de flesta matsalarna och beställer sin specialgjorda mat från hundmenyn, som vi noterade bland annat innehöll en “Chihuahua” – ett urval av kockens delikatesser, kött eller leverpastej samt kolhydrater, och en “Grand Danois” – en stor portion köttdelikatesser med tillbehör för stora hundar med god aptit.

Själva höll vi oss till den mänskliga menyn när det började dra ihop sig till middag. Kockarna utgår gärna från råvaror i slottsparken och den närliggande skogen när de komponerar sina menyer. De plockar sin egen svamp, äpplen och bär, som används under hela året. Kontakten med de lokala producenterna är god och man använder färska grönsaker och kött från “lyckliga djur”. Flera barnfamiljer gästade slottet när vi var där och den så kallade barnmenyn innehåller samma rätter som huvudmenyn, men i barnanpassade portioner.

Slottet har ett eget bageri så alla bakverk, tårtor, bröd och sötsaker skapas på plats. Vi kan tipsa om deras Afternoon Tea som verkar vara både välkänt och populärt. På ett flervåningsfat samsas söta bakverk som biskvier, mazariner och pannacotta med smakrika sandwiches och scones. Serveras sju dagar i veckan mellan 13 och 17 – i slottssalarna eller ute på terrassen.

Haringe-Slott-afternoontea-686

Sommelierens val

Middagen då, vad får man att äta och dricka? Häringe Slott gör det lätt för mig som gäst att kombinera mat och dryck. Till varje rätt får man en vinrekommendation av slottets sommelierer, och den smörstekta rödingfilén som vi valde – med syrade grönsaker, chorizohollandaise och potatispuré med rostad lök – gifte sig alldeles utmärkt med det rekommenderade rosévinet Joseph Mellot “Les Milets” Reuilly. Smakkombinationen var lika lyckad som färgen på vinet var vacker.

Vill man äta förrätt finns det allt från pilgrimsmusslor med purjolökskräm och jordärtskocka med svampbuljong till gratinerad anklever och oxfilétartar med friterad kapris. En kötträtt på varmrättsmenyn är den höngmörade svenska kvigan med märgsky, ugnsbakade lökringar och saltbakad potatis. Föredrar man fågel finns ett lättrökt ankbröst med tryffel, hasselnötscrème och mandelpotatisrulle.

Vi listar några av slottets viner nedan, om du önskar få lite av den där bal-på-slottet-känslan även i hemmet. Husets vin är den röda och vita varianten av Terres Fumées och skulle du inte tycka om ett enda vin som föreslås i menyerna kan du själv gå ner i vinkällaren och välja ut en egen favoritdryck! (Självklart finns det även flera sorters öl att välja bland.)

Haringe-Slott-collage-686

Måltiden avrundades med dagens sorbet, gjord av rabarber, och hemgjord vaniljglass med färska bär och mörk chokladsås.

Sveriges äldsta bowling med bubbel

För den som gillar aktiviteter finns fotokonst att beundra på nästan alla väggar, en välfylld bar på översta våningen, gott om sittplatser i de 15 salongerna och ett biljardbord som var minst sagt populär bland alla åldrar. Utomhuspoolen är fylld med havsvatten och såg nog mer inbjudande ut än vad den var denna första, riktigt varma försommarhelg som vi tillbringade på hotellet. Bastun nere vid bryggan lockade dock till sig flera hotellgäster under dagen. Kul kuriosa för den som gillar bowling är att Häringe Slott har Sveriges äldsta bowlingbana i original från 1930-talet. Kloten har endast två hål och klotreturen är mekanisk. Man hyr banan per timme och spelare och vill man lyxa till spelet lite och få en känsla av trettiotal hyr man banan inklusive butler, som hjälper till att ställa upp käglorna och serverar champagne under spelets gång.

Natten i Wenner-Gren-flygeln var spökbefriad. Eller också sov vi tungt. Lördagsmorgonen bjöd på strålande sol och frukostbuffén, som innehöll allt det som man kan förvänta sig av en slottsfrukost, avnjöts ute på terrassen. Med utsikt över den glittrande poolen och med mätta, glada hundar lekande på gräsmattan.

Haringe-Slott-frukost-686

Haringe-Slott-vin-kallare-686

Vinlista – om du vill dricka som på slottet

Windy Peak Pinot Noir

Windy Peak Pinot Noir 2015

* Windy Peak, Pinot Noir från Australien (god till oxfilétartar).
Art.nr: 6457 - Pris: 103 kr
Yalumba The Y Series Riesling

Yalumba The Y Series Riesling 2018

* Yalumba Y Riesling från Australien (passar bra till gulbetscarpaccio med tryffelmajonnäs).
Art.nr: 16017 - Pris: 132 kr
Bohemia by Chromy Chardonnay

Bohemia by Chromy Chardonnay 2013

* Bohemia by Chromy Chardonnay, också denna från Australien (smaskens till pilgrimsmusslor med purjolökskräm).
Art.nr: 2235 - Pris: 69 kr
Château Tanesse

Château Tanesse 2016

* Château Tanesse från Frankrike (väl matchad med hängmörad kviga och saltbakad potatis).
Art.nr: 3157 - Pris: 119 kr
Pietro Di Campo Barbaresco Bugia

Pietro Di Campo Barbaresco Bugia 2013

* Pietro di Campo Barbaresco Bugia 2012 från Italien (god dryck till lättrökta ankbröst med tryffel).
Art.nr: 78326 - Pris: 139 kr
Chablis La Sereine

Chablis La Sereine 2015

* La Séreine Chablis Cuvée, Chardonnay från Frankrike (perfekt till stekt gösfilé med brynt smör).
Art.nr: 85501 - Pris: 169 kr

Haringe-Slott-bastu-686

Haringe-Slott-Melleruds-686

Haringe-Slott-vin-slott-686

Vill du läsa mer om Häringe Slott kan du klicka här.

 

Klicka för att dela på facebook