HEM

Aktuellt

Vinturism för Barcelonabesökare

Katalonien är inte bara Barcelona, sol och bad. Det finns vin också. Massor av vin. Och med vin kommer vingårdar som i vingårdar att besöka. Vinguiden tipsar om några guldkorn, ett måste för den vinintresserade Barcelonaresenären.

Sällan är det så lyxigt som i Barcelona. För den som älskar vin och storstäder alltså. För bara en felkörning bort från stadens historiska centrum hittar vi faktiskt vingårdar. Kör vi en tjugo minuter till hamnar vi i Penedès, ett av Spaniens mest kända vindistrikt. Och är vi ändå här, kan vi lika gärna fortsätta vår färd ytterligare en kvart och då hamna i Priorat, ett av världens mest uppmärksammade vinområden på sistone.

Ja, ni förstår poängen. Visst, all heder åt lata dagar vid Barcelonas strand, strosandet i de nobla affärskvarteren en bit upp från turistfällan Las Ramblas. Men man tröttnar, vill mer, få ut både njutning och kultur i ett och samma andetag. Där har vi vinet.

Dessutom möter vinturisten idel trevliga människor som brinner för sitt arbete och får chansen att smaka och köpa sådant som inte finns någon annanstans. Mer unikt än så blir det knappast.

På förekommen anledning vill Vinguiden därför tipsa om några av de bästa vingårdarna att besöka.

Buen viaje!

Producenter i Priorat:

Clos de L’Obac
Kanonproducent i Priorat, strax söder om Barcelona som drivs av paret Pastrana. En av landets bästa producenter, småskalig, gör fruktstint, fenomenalt rött vin, spännande, komplext vitt och ett riktigt läckert sött.
Camí Manyetes s/n Gratallops, Spain
Tel. +34 977 83 92 76

Obac

Terroir al Limit
Spektakulära vingårdar på hög höjd som drivs av en tysk och en sydafrikan. Men stor hjälp av vinfamiljen Pérez som i Josep Lluis Perez, en av grundarna till det moderna Priorat. Spännande rött och dito vitt!
Carrer Baixa de la Font, 12, Torroja del Priorat
Tel. +34 977 83 93 91

Terroir al Limit

Ät på:

Restaurante Hostal Sport
Mitt i byn Falset. Här äter du rustikt, inget korslagt, tvärtom. Mycket mat för pengarna och bra vinlista med lokala viner.
C/ Miquel Barceló, 4-6, Falset

Producenter i Penedès:

Can Rafols dels Caus
Favoritbodega som producerar landets kanske bästa rosévin, på 100 procent Merlot. Men även egendomens röda på en Bordeauxblandning är närmast upprörande välsmakande. Dessutom, fantastisk fin bodega!
Masía Can Ràfols dels Caus s/n Avinyonet del Penedès
Tel. +34 93 897 0013

Can Rafols dels Caus

Alemany i Corrio

Mycket småskalig producent som tillverkar garageviner, alltså viner med extremt liten produktion. Men vilka viner! Riktigt spännande, både rött och vitt. Har en mycket tydlig vision om kvalitet och detta är ett ställe för alla som älskar, verkligen älskar vin.
Melió 78, Vilafranca del Penedès
Tel. +34 93 818 09 49
Alemany i Corrio

Ät på:

Espacio Gastronómico En Rima
Spännande, innovativt och med ett fantastiskt råvarotänk. Här äter man modernt med lokal touch, en dröm för foodies.
Carretera Vilafranca a Sant Martí Sarroca, BP-2121 Km
Tel. +34 93 115 61 32

Espacio Gastronómico En Rima

Vintips!

Clos de l'Obac
2006
Clos de l'Obac
Rött vin med härlig fruktig, aromatisk ton med vissa mognadsinslag, björnbär med stålig ton i doftintensiv, kaffelik stil. Smakrik med inslag av choklad, frukt, björnbär, kaffe, tydligt mineral karaktär, mogna plommon med lång eftersmak i lätt eldig stil.
750 ml - 14.50% -
619.00 kr
Gran Clos Priorat Blanco
2021
Gran Clos Priorat Blanco
Vitt vin med hög doftintensitet, tropiska frukter, torkad aprikos med frisk ton, inslag av mineral, citrus, liten parfymerad ton. I smak fin frisk ton, stålig karaktär med bred smak och en lång, fruktorienterad eftersmak.
750 ml - 14.5% -
299 kr
Jean Leon 3055 Rosé
2015
Jean Leon 3055 Rosé
Rosévin med frisk, fräsch karaktär, rödbäriga toner i vintypisk stil, inslag av både smultron och jordgubbar. Bra fruktsyrlig ton i smak, balanserad med fruktkaraktär, smultron, mogna jordgubbar och med finess i avslut.
750 ml - 13.00% -
149.00 kr


Johan Franco Cereceda