HEM

Vinterdröm med whisky och rom

Drömmer du om vintern? Och gillar whisky och rom? Då ska du komma ihåg den 2 december – när Mackmyra Vinterdröm släpps i begränsad upplaga på Systembolaget. Ett utsökt samarbete mellan svensk whisky och karibisk rom!

Mackmyras säsongswhisky Vinterdröm har toner av vanilj, arrak, apelsin och melass. Vinterdröm är början på ett nära samarbete mellan Mackmyra och romproducenten Plantation Rum. Det är första gången som Mackmyra presenterar en singel malt whisky som delvis slutlagrats på romfat från Barbados och Jamaica.

Det bästa av två världar

För två år sedan kom Mackmyra och romproducenten Plantation Rum i kontakt med varandra och ett långsiktigt samarbete inleddes. Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio och Plantation Rums grundare och källarmästare Alexandre Gabriel började experimentera med olika whisky- och romfat och skickade dem fram och tillbaka för att hitta de rätta smakerna och faten. De två romfaten som slutligen valdes ut ger Mackmyra Vinterdröm det bästa av två världar – fruktighet och fräschör från Jamaicas rom samt kokos och vanilj från Barbados rom.

Faten som Mackmyra använt är 20 år gamla konjaksfat som lagrat Jamaica-rom och Barbados-rom i drygt tio år. Resultatet är en karibisk kärleksaffär – en mjuk single malt whisky med toner av vanilj, arrak, apelsin och demerarasocker, som är en typ av råsocker.

– När Alexandre och jag pratade första gången för ett och ett halvt år sedan blev vi direkt jätteentusiastiska över det här möjliga samarbetet. Vinterdröm har slutlagrats på romfat i sex månader och vi ser mycket fram emot att få presentera resultaten, säger Angela D’Orazio.

Vi träffar Alexandre Gabriel från Plantation Rum under en whiskyprovning på Fjäderholmarnas Krog i Stockholm, och har hört att han är en ikon i romvärlden. Alexandre Gabriel föddes i södra Bourgogne i Frankrike. Ungdomens helger tillbringade han på familjens gård, varifrån den stora kärleken till landet kommer. Hans farfar, som hade ett stort inflytande på Alexandre, såg till att barnbarnet lärde sig att ympa ett träd, skörda druvor och mjölka en ko. ”Enligt min farfar kunde rikedom bara komma från landet”, säger Alexandre med innerlig respekt.

Mackmyra-VD-kollegor-686
Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio och Plantation Rums grundare och Alexandre Gabriel.

Whisky gifter sig bra med rom

Nu är han i Sverige och pratar rom. Han kan identifiera olika romsorter efter platsen där de producerats, i vilken region samt vilket destilleri. Han kan också urskilja jordmån, klimaten på varje ö och vilken destillationsteknik som använts. Alexandre väljer ut de bästa individuella faten ur varje destilleris lager. Rom från Plantation Rum mognadslagras alltid i en process om två stadier, där den börjar i Karibien och avslutas i Cognac, Frankrike, där han själv bor.

– Jag är mycket glad över att få arbeta med Mackmyra men också att få arbeta med ekfat, som är en ny sorts fat för mig, och Plantation Rum´s team. Jag tycker om den här typen av samarbeten och utmaningar, då det handlar om kreativitet och lärande. Vi kan presentera nya och mycket unika produkter som blir överraskningar för finsmakarna och det är en upptäcktsresa för oss, säger Alexandre Gabriel.

Vinterdröm är en single malt whisky som ger en kryddig, fruktig och oljig doft med toner av arrak, torkad frukt och melass. Dessutom känns en mjuk och lätt doft av ek. Smaken är kryddig, fruktig och välbalanserad med arrak, tobak, sälta samt lätta toner från russin och vanilj, och texturen är lätt oljig och medelfyllig. Eftersmaken är mjuk och kryddig med söta toner av melass, som ger en fin avslutning. Många av oss som provar den spännande smakkombinationen smackar av välbehag.

Mackmyra-VD-glas-686

– Whisky gifter sig förvånansvärt bra med karaktären av fin rom. Melass, arrak och kryddor är härliga komplement till singel malt whisky. Jag är inte heller förvånad över att romtillverkarna gillar whiskyfat med toner av malt och maltsocker, som ger rommen en extra touch, avslutar Angela.

Under 2017 kommer Plantation Rum lansera två sorters rom som slutlagrats på Mackmyras svenska ekfat. Men redan i december, den andra för att vara exakt, lanseras Mackmyras säsongswhisky Vinterdröm på Systembolaget – i begränsad upplaga.

Mackmyra-VD-bergrum-686
Mackmyra Skärgårdslager är ett välfyllt whiskylager där privatpersoner kan lagra sina 30-litersfat.


Vinguiden
tipsar